IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Седми пореден ръст на европейските акции

Позитивното настроение на пазара се дължи на по-добрите от очакваното продажби на дребно в САЩ

20:13 | 14.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Седми пореден ръст на европейските акции

Европейските акции се повишиха днес за седми пореден ден, което е най-дългата им печеливша серия от близо шест месеца, предаде Bloomberg.

Позитивното настроение на пазара се дължи на по-добрите от очакваното продажби на дребно в САЩ, които компенсираха спада при акциите на производителите на суровини и автомобилните компании.

Сред печелившите се наредиха книжата на авиокомпаниите Air France-KLM и Deutsche Lufthansa, след като Credit Suisse повиши оценката си за тях.

Общоевропейският индекс Stoxx Europe 600 напредна с 0,2% до 277,65 пункта. За седемдневното рали на индекса допринесе и решението на Китай да не увеличава лихвите си въпреки ускоряването на инфлацията в страната.

Днес е последната среща за тази година на Федералния резерв на САЩ, като очакванията са размерът на програмата за стимулиране на икономиката да остане непроменен.

Основните национални индекси нараснаха на 11 от 18-те западноевропейски пазара. Френският CAC 40 напредна с 0,3% до 3 902,87 пункта, а британският FTSE 100 се повиши с 0,5% до 5 891,21 пункта. Германският DAX остана почти без промяна на ниво от 7 027,40 пункта.

Акциите на британската петролна компания BP Plc напреднаха с 3,2%, след като стана ясно, че е продала находища в Пакистан на базираната в Хонконг инвестиционна група United Energy Group в рамките на плана си да изплати щетите за разлива в Мексиканския залив.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:14 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още