IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата е намалила наполовина растежа на заплатите в света

Наблюдават големи вариации в ръста на заплащането в различните региони

21:57 | 15.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Кризата е намалила наполовина растежа на заплатите в света

Рецесията е намалила наполовина темповете на растеж на реалните заплати в света през 2009 г. в сравнение с увеличението им в периода преди началото на финансовата криза.

Това съобщи днес Международната организация на труда (ILO), цитирана от Bloomberg.

Заплатите в световен мащаб са нараснали с 1,6% на годишна база през 2009 г, след като през 2008 г. нараснаха с 1,5 на сто в разгара на финансовата криза. По време на бума в ипотечния сектор и икономиката през 2007 заплащането отчете близо двойно по-силен ръст от 2,8%.

Данните на Международната организация на труда са коригирани с инфлацията.

Световната икономика започна да се възстановява от рецесията през 2009 година, след като правителствата и централните банки по целия свят прибягнаха до безпрецедентни мерки за стимулиране на растежа.

От Международната организация на труда обаче посочват, че се наблюдават големи вариации в ръста на заплащането в различните региони на света, като минималните изменения в някои страни се посочват като една от причините за слабото им възстановяване.

От доклада на организацията става ясно, че заплащането расте в развиващите се икономики в Азия и Латинска Америка, докато в някои развити страни и в Източна Европа намалява.

Например, ако не се отчита повишението на заплащането в Китай, средните темпове на ръст в заплатите в световен мащаб падат наполовина до 0,7% през 2009 г. и 0,8% през 2008 г.

В Германия заплащането отчита спад от 0,4%, във Великобритания намалява с 0,5%, докато в Япония и Южна Корея се свива още по-драстично с 1,9% и 3,3% съответно.

Заетите в американската икономика обаче са получавали с 1,5% повече през 2009 г.

В Източна Европа и Централна Азия, където темповете на покачване на заплатите стигнаха 17 на сто през 2007 и 10,6% през 2008 г., работещите са получавали с 2,2% по-малко през 2009 г.

Изследването покрива 115 страни и 94% от световното население, което получава заплати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:51 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още