IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатор: Очаквайте петрол над 100 долара и 50% ръст при медта

За разлика от златото и среброто, индустриалните метали поскъпват тогава, когато някой ги използва в производството

09:55 | 21.12.10 г. 3
Автор - снимка
Създател
Анализатор: Очаквайте петрол над 100 долара и 50% ръст при медта

Цената на медта може да се повиши значително и да поскъпне с впечатляващите 50%, а петролът ще премине над 100 долара през следващата година. Прогнозата е на техническия анализатор от Cazenove Capital Робин Грифитс, съобщава CNBC.

“Медта е метал, който се използва в широко поле от дейности и е точен индикатор за икономическото развитие“, коментира Грифитс.

Когато хората станат по-големи оптимисти за глобалната икономика, нуждата от мед се увеличава. Причината е приложението на метала в индустриалното производство, посочва специалистът.

„Медта е в процес на достигане на нови рекорди, което по принцип е сигнал за покупки“, смята Грифитс. При това той очаква не просто ръст, а значително поскъпване с възможност то да достигне и до 50%.

„Обикновено, когато очакваме ръстове, говорим за метали като злато и сребро. Причината е, че те се приемат за заместител на парите. Чрез тях се хеджира прекомерното печатане на пари. Когато обаче индустриалните метали поскъпват, то е защото някой ги използва“, обяснява анализаторът.

По отношение на петрола Грифитс посочва, че има „много голяма вероятност“ котировките да се насочат към нивата над 100 долара за барел в близко бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
Lucifer
преди 13 години
Всички вече предупреждават за силно надценени канадски, австралийски и новозенландски долари(с около 20%), значи е време суровините ако не поевтиняват, то поне да са достигнали своя пик. Аз не вярвам в безкрайното поскъпване на суровините, просто е нелогично и невъзможно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
erol76
преди 13 години
uvajayem metody72,vie mayche ne sledite za globalniyat baltic index-prevoz na stoka,toy postoyanno pada na dolu.kakiv pozitiven rist moje da se nablyudava v tazi situatsiya kogato se sikrashtavat budjetite i dori iskat po 9000 sterlinga ot vseki student v angliya ? shte raste zlatoto i srebroto,a ostanaloto smyatam shte otide po na dolu.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 5
metody72
преди 13 години
Споделям мнението, че цената ще атакува нива от 103-110$ за барел, защото след такъв рязък спад е нормално да видим и дълбока колекция до високите нива на фибоначи 61% на ниво от 103$ и 76% на ниво от 120$. Към момента цената се задържа от 50% на ниво от 89$, което вероятно ще бъде преодоляно и ще се отправи към следващо ниво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още