IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на парното в големите градове се понижава с около 5% от януари

Въпреки намалението сметките за парно в София ще бъдат с 13-14% по-високи от предишния отоплителен сезон

14:49 | 22.12.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Цената на парното в големите градове се понижава с около 5% от януари

Цената на парното в големите градове на страната от 1 януари ще се понижи средно с 5%, съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев по време на днешното открито заседание на комисията относно цените на природния газ и парното отопление от началото на следващата година. Семерджиев допълни, че през следващите няколко дни държавният регулатор ще определи с колко точно ще бъде намалението на цената на топлинната енергия при различните топлофикации в страната.

Обаче и с намалението сметките за парно в София фактически ще са по-високи спрямо предния отоплителен сезон (2009/2010 г.) с 13-14%, тъй като от юли вече имаше поскъпване с 18,6%. При това сегашното намаление няма да се отчита спрямо реално потребената за ноември и декември топлинна енергия от абонатите, а само на база по определена формула.

Зам.-директорът на „Топлофикация-София“ Стоян Цветанов коментира, че за ноември сметките на около 70% от абонатите на дружеството са до 100 лв. Вземанията на столичната „Топлофикация“ от абонатите възлизат общо на 230 млн. лв., текущите задължения на дружеството към Булгаргаз са 60 млн. лв., но общите (заедно с разсрочените във времето плащания по погасителен план) задължения достигат 500 млн. лв. По думите на Цветанов към момента се очертава „Топлофикация-София“ да завърши годината със загуба от 15-17 млн. лв., но окончателните данни ще се знаят към март 2011 г.

„Топлофикация-София“ през последните години има забавяне на инвестиционната си дейност и трябва да търси начини за повишаване качеството на услугата и понижаване на цената й, както правят някои други топлофикации в страната, отбеляза председателят на ДКЕВР. Между топлофикациите, влагащи инвестиции и съответно подобряващи услугата, Семерджиев посочи тези в Плевен и Бургас, където цените на парното са по-ниски от тези в София.

От ръководството на топлофикационното дружество в Пловдив, собственост на ЕВН България, посочиха от своя страна, че когенерацията, която строят, ще бъде готова в края на 2011 г. Съоръжението ще бъде с електрическа мощност от 49,9 MW и топлинна мощност от 54 MW, а общата стойност на инвестицията е около 100 млн. лв.

Ангел Семерджиев потвърди днес предварителното решение на ДКЕВР, че цената на природния газ от януари ще намалее с поне 5% (в документа посочената стойност е с 5,2%), като окончателното си решение ДКЕВР ще вземе на закрито заседание на 27 декември. По думите на Семерджиев, за да може да се постигне това намаление, регулаторът е имал предвид всички приходи на газовата компания, вкл. и лихвите по депозити.

За третото спрямо второто тримесечие на годината намалението на цената на газа беше с 0,94%, така че за полугодието намалението ще бъде с над 6%.

По прогноза на Семерджиев „Булгаргаз“ ще приключи 2010 г. с минимална печалба или минимална загуба. Според председателя на ДКЕВР е добре, че газовата компания не е стигнала до положение да търси заем, за да си плаща газа на Газпром, каквато вероятност е имало около средата на годината.

От ръководството на Булгаргаз обаче посочиха, че според тях не би трябвало намалението на цената на газа да бъде с повече от 1,8%, каквото беше подаденото в началото на месеца предложение на компанията. Оттам обърнаха внимание, че по техни изчисления недовзетият приход за минал период е с 11 млн. лева по-висок от определения от ДКЕВР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:44 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още