IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ са дестинация номер 1 за чуждите инвеститори в бизнес имоти

Сред развиващите се пазари Бразилия измества Китай като първи избор за инвестиция на пазара на имоти тази година

10:18 | 04.01.11 г.
САЩ са дестинация номер 1 за чуждите инвеститори в бизнес имоти

Чуждестранните инвеститори посочват пазара на бизнес имоти в САЩ за избор номер 1 за вложения тази година и считат страната за най-добра възможност за повишаване на цените, сочи годишното проучване на базираната във Вашингтон Асоциация на чуждестранните инвеститори в имоти (AFIRE).

Като инвестиционна цел в сектора на имотите през 2011 г. САЩ привличат четири пъти повече гласове от класираната на второ място Великобритания, показва проучването, цитирано от финансовия сайт Moneycontrol.com.

Германия се нарежда на трето място, а Китай напредва до четвърто от пето миналата година. Франция пада до петата позиция, след като миналата година делеше третата с Германия.

Сред развиващите се пазари Бразилия измества Китай като първи избор за инвестиция на пазара на имоти тази година. Китай е на второ място, откъдето измества Индия. Виетнам, който миналата година не присъстваше в класацията, се нарежда на четвърто място, откъдето измества Мексико, което отива на пето, сочи проучването. Русия, която през последните две години, се нареждаше сред петте топ развиващи се пазара, пада до десета позиция.

Около 65% от анкетираните посочват, че САЩ предлагат най-добрата възможност за повишаване на цените на имотите, далеч повече от 10-те процента, които класират Китай на второ място.

„С отслабването на страховете за повторна рецесия инвеститорите стават по-ентусиазирани за перспективите пред американската икономика и се прицелват към възможности за инвестиции в имоти в САЩ“, обяснява причините за първото място на САЩ Джеймс Фетгатер, изпълнителен директор на асоциацията.

Изборът на типа имоти обаче разкрива, че инвеститорите не са оптимистично настроени относно скорошно възстановяване на трудовия пазар в САЩ.

Чуждестранните инвеститори посочват на първо място сгради с апартаменти, на второ – търговски площи и на трето – хотели. Офисите, които по принцип са фаворит сред институционалните инвеститори, се нареждат едва на четвърто място, следвани на опашката от индустриалните площи.

Участниците в проучването притежават имоти на стойност над 627 млрд. долара в глобален мащаб, включително 265 млрд. долара в САЩ.

Около 72% от анкетираните посочват, че планират да увеличат инвестициите в Щатите през 2011 г.

През последната година американските инвеститори фокусираха вложенията си във внимателно подбрани, стабилни пазари, като чуждестранните инвеститори изглежда също са имали подобно отношение, сочи проучването.

Ню Йорк и Вашингтон получават близо четири пъти повече гласове от Бостън, който е на трето място.

Фокусът наистина е върху Ню Йорк и Вашингтон, а не върху цялата страна. Все още не се хвърлят върху голяма част от пазара“, посочва Фетгагер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:23 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още