IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страхът за Гърция отново обхвана пазарите

Разликата в доходността между гръцките и германските десетгодишни облигации скочи до рекордните 10 процентни пункта

14:17 | 10.01.11 г. 4
Автор - снимка
Създател
Страхът за Гърция отново обхвана пазарите

Инвеститорите отново се страхуват за бъдещето на Гърция и способността на страната да се справи с тежката икономическа криза. Това се вижда от доверието, с което се ползват гръцките държавни ценни книжа на финансовите пазари.

Днес разликата между доходността на гръцките десетгодишни облигации и еквивалентните облигации, емитирани от Германия, надхвърли рекордните 10 процентни пункта.

Това се случва непосредствено преди предстоящия падеж на 6-месечната емисия на стойност 1,5 млрд. евро, съобщава АР. За покриване на емисията утре ще бъде емитирана нова шестмесечна емисия в същия размер.

Плащането по емисията и издаването на нов дълг се приемат като важен тест за доверието на финансовите пазари към мерките, които Гърция взима за борба с икономическата криза.

Гърция обяви, че иска тази година да се върне на пазарите на облигации, но високият спред с доходността, предлагана от немските облигации, показва голямото недоверие, което инвеститорите имат към страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Alexander_Gavrailov
преди 13 години
Съгласен съм с теб освен с това, че в ЕС единни облигации няма как да има.Има вероятност и факт е, че този вариант се обсъжда. Както знаем не винаги се взимат рационални решения и въпреки че ЕС не е достигнал до едно ниво на интеграция, което да позволява единни облигации, можем да станем свидетели и на такова решение. В Евро зоната, за разлика от САЩ, страните имат единна монетарна политика, но независими фискални политики, което е основния проблем. Както и огромните разлики между страните (между най-богатата Люксембург и най-бедната България 18 пъти в БВП/глава, а в Еврозоната разликата между Люксембург и Словакия е 6 пъти). Някой ден, когато тези разлики се сведат в разумни граници , въведат се строги правила за фискалната политика на всяка държава и спредовете се свият е нормално да има и единни облигации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
global_dj
преди 13 години
В ЕС единни облигации няма как да има. Случаят с САЩ е наистина съвсем друг, тъй като там щатите освен, че имат една валута, те си имат един език.. едно правителство и една главна централна банка - The Fed. В европа с въвеждане на единни облигации ще се облагодетелстват страните, които тази и миналата година страдат най-много (както и ние заради тях) от високите си държавни дългове и дефицити, а силните страни със стриктна фискална полотика ще загубят, а и мисля, че на Германия ще им писне да се занимава с дълговете на периферията. Това, което ще направят, е да променят някои от условията и каузите на Лисабонския договор, и ще видим как тогава ще има нов постоянен спасителен фонд, и с това нещата ще се поутешат поне за спекулаторите, но аз мисля, че тези помощи и дългове... в продължение на години ще се изплащат много трудно, и че е много чувтсвителна темата, тъй като и никоя страна не могат да задължат за още по-строги мерки заради опасността от дълбоки рецесии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Alexander_Gavrailov
преди 13 години
Ако се въведат единни облигации кредитирането ще стане по-достъпно за вече сериозно задлъжнелите страни, а ще бъдат де факто наказани тези, които са поддържали финансова дисциплина.САЩ са съвсем друг случай и не са за пример относно държевни дългове. Освен това тяхната валита е основната, в която останалия свят държи резерви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
Nabludatel777
преди 13 години
Докато ЕЦБ и ЕК се наумуват пак спекулантите ще налазят Гърция и другите с проблеми. Много съм малък за да давам акъл но трябват единни облигации и тогава няма да има възможност за постоянни спекулации и залитания...защо САЩ имат едни а са повече от 50 държави-щатове...да не са по ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още