IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът се върна под 90 долара за барел

Цената на петрола се е понижила с 2,1% през тази седмица

09:25 | 21.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът се върна под 90 долара за барел

Цената на петрола се покачва леко по време на днешната електронна търговия, но остава под 90 долара за барел за втори пореден ден и е на път да завърши седмицата със спад.

Нарастването на петролните резерви на САЩ и очакванията за по-строга парична политика в Китай са сред факторите, които помогнаха за спада в цената на петрола през последните дни.

Вчера стана ясно, че инфлацията в Китай е спряла да се ускорява, но остава висока на ниво от 4,6% на годишна база през декември. Въпреки мерките за повишаване на лихвените проценти в страната и за ограничаване на банковото кредитиране китайската икономика ускори темповете на растеж до 9,8% в края на 2010 г.

Малко след това стана ясно, че резервите от суров петрол на САЩ са нараснали за първи път през последните седем седмици. Увеличението е от 2,6 млн. барела до 335,7 млн. барел, по данни на Министерството на енергетиката на САЩ.

Американският лек суров петрол с доставка през март се търгува с повишение от 0,2% срещу 89,77 долара за барел в днешната предварителна търговия на Нюйоркската петролна борса. В четвъртък петролът поевтиня с 2,4% до 89,59 долара, стигайки най-ниското си ценово ниво от 7 януари.

Февруарските фючърси на петрола изтекоха вчера, отбелязвайки спад от 2,2% до 88,86 долара за барел.

Брентът се търгува с повишение от 0,2% до 96,80 долара за барел на Лондонската петролна борса днес, след като вчера цената му се понижи с 1,6 на сто.

Цената на петрола е паднала с 2,1% през тази седмица, но през последните 12 месеца се е повишила с 15 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още