IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ориенталска картина предизвика фурор преди аукциона

Ориенталското изкуство се завръща на мода, след като дълги години на него се гледаше като на призрак от колонизацията

11:06 | 21.01.11 г.
<p>Очаква се платното на Жером да достигне 1 млн. долара. <i>Лиценз на снимката: </i><a target="_blank" href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/"><i>Creative Commons </i></a></p>

Очаква се платното на Жером да достигне 1 млн. долара. Лиценз на снимката: Creative Commons

Легендарна картина от 19-ти век, на която е изобразен войник от Османската империя и ловджийското му куче, предизвика фурор седмица преди аукциона си благодарение на нарастващия интерес към ориенталското изкуство, съобщава Ройтерс.

Творбата „Господар на хрътките” (Master of the Hounds) е дело на Жан-Леон Жером и се очаква да достигне 700 хил. или 1 млн. долара на 26 януари, по време на търга „Стари майстори и картини от 19-ти век” на Christie’s. Очаква се общата стойност на вещите, които ще бъдат продадени на търга, да достигне 56 млн. долара.

Картините на Жером, както и ориенталският жанр като цяло, предмет на който са арабски и северноафрикански обекти, са в период на възход, казва Диана Брам, специалист по изкуството от 19-ти век в Christie’s.

Музеи в Париж, Лос Анджелис и Мадрид наскоро също изложика платна на Жером.

„Една от причините на ориенталското изкуство да се гледаше с лошо око бе, че хората го виждаха като изкуството на колониализма”, обяснява експертът. „Сега обаче се полагат сериозни усилия тези автори да бъдат преоценени и да се осъзнае истинската им историческа значимост. Популярността на различните жанрове действително идва и си отива на приливи и отливи.”

Междувременно пазарът на изкуство се насочи нагоре, след като финансовият и индустриален сектор започнаха да се възстановяват след колапса от рецесията. Christie’s обяви, че общият размер на продажбите й през 2010 е в размер на 5 млрд. долара, което е рекордно постижение за компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:48 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още