IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google обяви война на спама

По непотвърдена информация компанията може да позволи на потребителите да правят черни списъци с домейни в борбата със спама

11:06 | 24.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Google обяви война на спама

Ръководството на интернет компанията Google обмисля да предостави на потребителите възможността да премахват нежелани домейни от своите резултати при търсене в интернет.

Това е разкрил софтуерният инженер Мат Кътс, който отговаря за борбата със спама в Google, съобщава Searchengineland.

В края на миналата седмица в публикация в официалния блог на Google, която е посветена на качеството на резултатите от търсачката на компанията, той посочи, че Google ще продължава да се бори активно за подобряване на търсенето.

Малко след това в онлайн дискусия за качеството на търсачката на Google потребител задава на Мат Кътс въпроса дали Google ще разреши на потребителите да премахват от резултатите при търсене определени домейни. В отговор Кътс посочва, че в компанията са обсъждали тази възможност и намекна, че може да има официално съобщение по този въпрос.

„Ако направим експеримент в тази посока, аз ще съм сред първите, които ще се появят тук и ще разкажат на хората за него“, посочват Кътс в отговор на запитване на потребител в уебсайта Hacker News.

Услугата на Google SearchWiki, която бе закрита през март 2010 г., позволяваше на потребителите да премахват отделни домейни от резултатите за търсене за определени ключови думи.

Въпреки че услугата вече не е активна, данните за премахнатите страници на всеки потребител с профил в Google все още се пазят в неговата регистрация.

Според анализатори обаче сега Google може да даде възможност да се премахват домейни независимо от ключовите думи, по които се прави търсене.

Освен това от дискусията в Hacker News става ясно, че Google работи над алгоритмични решения, с които да се бори с клонинги на услугите на Amazon в интернет.

Повод за дискусията в Hacker News през миналата седмица стана публикация в блога на Google, в която Мат Кътс посочва, че въпреки обвиненията за допускане на повече спам, в действителност качеството на търсенето на Google се е подобрило по отношение на близост, актуалност и пълнота на резултатите.

Той допълва, че спамът на английски език в резултатите от търсенето днес е намалял наполовина спрямо това, което е бил преди пет години, а спамът на повечето други езици присъства още по-малко.

Под спам в резултатите от търсене в интернет се разбират тези уеб страници, които чрез нарушения или нелегални тактики се изкачват на по-висока позиция. Освен „чистия спам“ съществуват и уебсайтове за генериране на нискокачествено съдържание, или т. нар. „ферми за съдържание“, които са все по-често срещана форма на спам при търсене в мрежата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още