IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отново продават Кремиковци, този път за 395 млн. лв.

На 7 февруари стартира нова процедура за продажбата на основните активи на обявения в несъстоятелност комбинат

14:18 | 04.02.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Отново продават Кремиковци, този път за 395 млн. лв.

На 7 февруари започва отново процедура за продажба на обособена част на "Кремиковци" , включваща основните активи на металургичния комбинат. Десетки инвеститори, от страната и чужбина, са извършвали оглед на включените в обособената част активи, съобщи за БТА синдикът на дружеството в несъстоятелност Цветан Банков.

Обособената част обхваща предзаводската и производствената площадки на металургичния комбинат заедно с активите, които са свързани с производствената дейност на дружеството, намиращи се на територията им, които ще се продават чрез търг с тайно наддаване. Търгът ще се състои в административна сграда на комбината.

Началната цена на обособената част е 395 000 000 лева.

В понеделник ще стане ясно дали ще се оправдаят очакванията на кредиторите на комбината - търговски дружества, работници и служители или големите инвеститори търпеливо ще изчакат последващата процедура, когато цената по закон ще бъде определена на 80 на сто от обявената, коментира Банков.

Синдикът уточни, че огледите на активите, включени в обособената част, са извършвани от добре подготвени специалисти, което е индикация за реалния интерес на инвеститорите. Разликата от предходната продажба е, че в сега предлаганата обособена част са включени повече терени и сгради от предзаводската площадка, а са изключени част от активите - предимно транспортни средства.

Общото между двете продажби е, че обособяването на активите, предлагани за продажба, осигурява функционирането на металургичния комбинат и осъществяването на производствената му дейност, коментира Банков.

При предходния търг с тайно наддаване, състоял се на 13 септември миналата година, оценката на обособена част от комбината беше 565 млн. лева. Тогава се продаваха производствената площадка на дружеството, заедно с всички активи, свързани с производствената дейност на фирмата.

Кандидати не се явиха.

Желаещи да стопанисват тази обособена част нямаше и на явния търг, който по закон се проведе на 80 на сто от първоначалната цена и съвпадна с рождения ден на комбината 5 ноември. Тогава обособената част се продаваше за над 452 млн. лева.

"Кремиковци" беше обявен в ликвидация в края на май 2010 г, а дълговете му към кредиторите са над 2 млрд. лева. Десетки кредитори - търговски дружества, работници и служители, както и държавата очакват изплащане на вземанията, които имат от комбината.

Много са и фирмите, които следят бъдещето на завода - тяхната дейност е свързана с предоставянето на услуги за металургичното предприятие (транспортни, логистични, ремонтни и др.) или с ползването на металната продукция, произвеждана от комбината.

За участие в наддаването в понеделник за обособената част на "Кремиковци" се внася задатък десет процента от оценката в размер на 39 500 000 лева в Българската банка за
развитие, уточни синдикът.

Предложенията за цена се подават заедно с квитанцията за внесен задатък в запечатан плик в канцеларията на синдика в деня на продажбата от 12.00 до 13.00 часа. Веднага след изтичането на този срок синдикът ще обяви постъпилите наддавателни предложения за обособената част от комбината в присъствието на явилите се наддавачи.

За купувач на обособената част ще бъде обявен този наддавач, който е предложил най-висока цена. Той трябва в срок от пет дни от приключване на продажбата да внесе предложената от него цена, като приспадне внесения задатък. Ако в този срок цената не бъде внесена, задатъкът служи за удовлетворяване на кредиторите, а за купувач се поканва наддавачът, предложил следващата най-висока цена.

Ако и той не внесе цената в пет дневен срок от обявяването му за купувач, внесения от него задатък също се задържа за удовлетворяване на кредиторите и се поканва следващият по реда на предложените цени наддавач и така при нужда до изчерпване на всички наддавачи, направили действителни наддавателни предложения.

Според разпоредби на Търговския закон, когато компанията, обявена за купувач, внесе своевременно дължимата сума, Софийският градски съд с постановление й възлага обособената част от имуществото на "Кремиковци". Купувачът ще бъде въведен във владение от синдика след влизане в сила на постановлението за възлагане, заплащане на таксите за прехвърляне на имота и представяне на удостоверение за извършено вписване на постановлението.
 

Свързани компании:

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
обзървър
преди 13 години
в Кремиковци има ТЕЦ има доменни пещи. Тоест доста комини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
hellwitch
преди 13 години
а защо на снимката са комини на ТЕЦ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още