IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалната търговия с имотни деривати с най-нисък обем от 2005

Значението и интересът към този вид инструменти в дългосрочен план обаче остават големи, посочват експерти

12:47 | 07.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Глобалната търговия с имотни деривати с най-нисък обем от 2005

Търговията с имотни деривати през 2010 г. по света отчете най-ниския си обем от 2005 г. насам, сочат данни на IPD.

Обемът през изминалата година е бил 1,8 млрд. паунда, спрямо 3 млрд. паунда през 2009 г.

През последното тримесечие в Европа търговията бе ограничена почти изцяло до Великобритания, където бе отчетен обем от 192 млн. паунда, генериран в 52 сделки, главно между банките и някои крайни потребители, казват от компанията. За сравнение, обемът от предходното тримесечие беше 731 млн. паунда.

Във Франция не бе сключена нито една сделка за първи път, откакто IPD е започнала да води статистиката в началото на 2007 г. Германия завърши цялата година без нито една сделка, като за последните две години търговията в страната бе на стойност едва 15 млн. паунда.

По думите на Кейт Педерсън, мениджър връзки с клиенти „Търговия с деривати“ в IPD, на участниците в този тип търговия им е необходимо по-дълго време, за да се завърнат на пазара, въпреки че фундаментът на пазара на имоти като цяло започва да се подобрява.

Продължаващите несигурни икономически перспективи и регулаторният режим влияят отрицателно върху пазарното доверие, казва той.

Цените бяха привлекателни през третото тримесечие, когато видяхме много по-високи изтъргувани обеми, но през последното тримесечие тази ситуация се промени, обяснява той. По мнението му обаче това в момента създава добри възможности за продажба.

„И трябва да се каже, че дори и предвид флуктуациите в обемите наскоро, това не понижава значимостта на дериватите за инвеститорите в имоти в дългосрочен план и интересът остава висок“, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:25 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още