IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Катар гони от страната банките, които не спазват ислямските закони

Акциите на банките, отговарящи на новите изисквания, се радват на висок инвеститорски интерес заради очаквания за печалби

14:16 | 07.02.11 г. 6
Автор - снимка
Създател
Катар гони от страната банките, които не спазват ислямските закони

Британската банка HSBC и други кредитори от Западна Европа са потърсили диалог с катарската централна банка заради разпоредба, която изисква всички финансови институции, които не спазват разпоредбите на ислямското религиозно законодателство, да прекратят дейността си в страната, пише Bloomberg.

Според наредба от 1 февруари до края на годината всички клонове на банки, които не спазват законодателството на исляма, трябва да бъдат затворени. Освен това те незабавно трябва да спрат привличането на депозити, е казал за медията източник от централната банка, пожелал анонимност.

За момента няма публичен коментар от страна на централната банка на Катар.

В резултат на новината за ограниченията инвеститорите са се насочили към традиционните финансови институции. Акциите на Masraf Al Rayan, втората по големина кредитна институция в Катар, са поскъпнали с 10 на сто в последната сесия. Книжата на най-голямата ислямска банка в страната пък са поскъпнали с цели 9,4 на сто.

„Традиционните банки, които предоставят традиционни за западния свят услуги, ще загубят парични потоци, като те ще бъдат насочени към ислямските банки“, коментира Набил Фарат от Al Fajer Securities в Абу Даби.

От забраната се очаква да пострадат както чуждестранните банки, опериращи на пазара в Катар, така и местни банки, предлагащи традиционни за западните пазари продукти, коментира анализаторът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
Kirilov
преди 13 години
"Ислямското банкиране" прави разлика кой е реципиента на кредита. Неверниците не се ползват от същите прилилегии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
alligator_29
преди 13 години
Ако не знаете каква е разлика м/у тези банкирания по добре не коментирайте, че ставате за смях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
alligator_29
преди 13 години
Не знам дали разбирате разлика м/у ислямското и модерно банкиране. В ислямското, банките не начислят лихва в/у кредит, защото лихварството е забранено от корана и се счита за грях, и се предследва. Един от основните принципи в ислямското банкиране, че от пари - пари не се правят. А затова и на депозите не се начисляват лихвите. А кредите се раздават за започване на бизнес, и банката печели от дяловото участие в бизнеса. И ако бизнеса няма печалба - кредита не се връща ( по морални причини, че няма от каде) за разлика от това, в модерното банкиране сте длъжни да върнете кредита независимо, че бизнеса ви не тръгна или че сте фалирали. А и ако няма да върнете кредита в ислямската банка, няма преследване от закон. Защото закона е направен с оглед религия и моралните ценности. А религия задължава да бъде върнато това, което са взели на заем. Там кадето е развито ислямското банкиране, почти няма регулационни власти за банките, само религиозен съвет. С др. думи по малко бюрокрация и данъци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
Kliment Bachev
преди 13 години
Това е политико-икономически, не религизен акт. Сигурен съм. Просто сега техните банкови институции ще спечелят от новия закон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
DarkStar
преди 13 години
А кой според теб е създал законите на физиката ? :) Справка - какво казват учените за законите ... Антологията 50 НОБЕЛОВИ ЛАУРЕАТИ И ДРУГИ ВЕЛИКИ УЧЕНИ ЗА ВЯРАТА СИ В БОГА съдържа документирани цитати, подбрани от книгите, статиите и писмата на едни от най-авторитетните световни учени и творци. http://nobelisti.tripod.com/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 6
vankata89
преди 13 години
Скапания ислям връща развитието на хората назад. Ей религията е страшен начин за маниполация на хората. Аз еретик и съм против всякакви религии и ограничаване на свободата на хората. П.С: Законите на физиката са над всички религии :D.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още