IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекорден дял ипотекирани жилища в САЩ струват по-малко от дължимото по заема

Общата стойност на еднофамилните жилища в САЩ е паднала с над 2 трлн. долара през миналата година до 22,3 трлн. долара

10:30 | 09.02.11 г.
Рекорден дял ипотекирани жилища в САЩ струват по-малко от дължимото по заема

Броят на жилищата в САЩ, които струват по-малко от дължимата сума по ипотеката за тях, е нараснал рязко през четвъртото тримесечие, тъй като цените са паднали, а кредиторите са отнели по-малко имоти от неизрядните кредитополучатели, сочат данни на Zillow Inc., цитирани от Bloomberg.

В края на миналата година около 15,7 млн. собственици на жилища са дължали повече от стойността на имота си, или както още се казва, са били „под водата“, спрямо 13,9 млн. през предходните три месеца, отчитат от базираната в Сиатъл компания за информация в сектора на имотите. Това представлява 27% от ипотекираните еднофамилни жилища, което е най-високият дял, откакто Zillow следи данните от първото тримесечие на 2009 г.

Цените на имотите в страната се понижават, тъй като принудително отнетите имоти заради непогасени ипотеки се продават с отстъпка, а безработицата на ниво от 9% ограничава търсенето. Цените ще паднат с до 5% тази година, поради което още собственици ще се окажат с по-скъпи ипотеки от жилищата си, преди да се стигне до дъното, прогнозира Стан Хъмфрис, главен икономист на Zillow.

„Това изглежда са доста мрачни числа“, коментира той. „Все още очакваме достигането на дъно на цените по-късно тази година. Това поне ме прави малко по-уверен, защото сега виждаме много големи корекции, което означава, че пазарът може да започне да се поправя.”

Медианната цена на еднофамилно жилище в САЩ е била 175 200 долара през четвъртото тримесечие, което е спад от 2,6% спрямо края на септември и от 5,9% спрямо година по-рано, според данните на Zillow. Цените са се понижили с 27% от пика през юни 2006 г.

Лас Вегас е начело в страната по дял на собственици на жилища „под водата“, с около 81,5% от всички ипотекирани имоти. Медианната цена в града през декември е 125 156 долара, най-ниската от февруари 2000 г. и с 59% под пика от 2006 г.

Общата стойност на еднофамилните жилища в САЩ е паднала с около 798 млрд. долара през четвъртото тримесечие, изчисляват от Zillow. За цялата година цените за загубили над 2 трлн. до 22,3 трлн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още