IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

GE купува компания за поддръжка на петролни кладенци за 2,8 млрд. долара

Сделката е част от серия придобивания, даващи достъп на General Electric до растящия пазар на сондиращо и транспортно оборудване

10:22 | 14.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
GE купува компания за поддръжка на петролни кладенци за 2,8 млрд. долара

Поделението за петрол и газ на General Electric е постигнало споразумение за покупката на бизнеса за поддръжка на петролни кладенци на John Wood Group за сумата от 2,8 млрд. долара, са обявили от GE вчера, съобщава AP.

Сделката, която трябва да бъде одобрена от акционерите на Wood Group се очаква да бъде приключена по-късно през годината.

Тя е поредната от серия придобивания за General Electric, чрез които компанията цели да навлезе на растящия пазар за сондиращо и транспортно оборудване.

През декември GE обяви, че купува за 1,3 млрд. долара британската Wellstream Holdings, която произвежда оборудване за дълбочинно изпомпване на нефт до брега.

Въпросното поделение на Wood Group произвежда потапящи се електрически помпи, системи за контрол на налягането в кладенците, както и информационни системи.

Пазарът на помпи, работещи под вода, със сигурност ще се разширява, тъй като компаниите се опитват да добиват все повече петрол от съществуващите находища, казва Джон Креницки, вицепрезидент на GE и главен изпълнителен директор на енергийния й бизнес.

Придобивката дава достъп на GE до бързо растящия пазар на оборудване за извличане на нефт от разработени залежи. Тя също разширява продуктовата гама на компанията като включва неконвенционални продукти.

По думите на Креницки, понастоящем две трети от световното производство на петрол идва от гигантски находища, в които компаниите имат достъп само до една трета от залежите.

„С електрическите подводни помпи ще може да се добива повече от тези находища“, посочва той.

През миналата година поделението за поддръжка на петролни кладенци на Wood Group е генерирало близо 950 млн. долара приходи и печалба преди данъци, лихви и амортизации от 166 млн. GE очаква приходите през 2011 да достигнат 1,1 млрд. долара.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още