IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският излишък на Китай се сви наполовина след рязък ръст на вноса

Положителното салдо от търговията през януари е едва 6,5 млрд. долара, което е доста силен сигнал за вътрешното потребление на страната

10:57 | 14.02.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Търговският излишък на Китай се сви наполовина след рязък ръст на вноса

Търговският излишък на Китай се е свил рязко през януари, регистрирайки втори пореден месец на спад. Това се е случило след силен ръст на вноса, което дава положителен сигнал за вътрешното търсене във вече втората по големина икономика в света.

Износът на Китай е нараснал с 37,7 на сто на годишна база през януари, докато вносът е скочил с цели 51 на сто. Това е предизвикало свиване на търговския излишък до 6,5 млрд. долара, след като месец по-рано стойността му беше цели 13,1 млрд. долара, пише Ройтерс.

Медианната прогноза на анализатори, анкетирани от медията, бе за ръст на износа с 24,4 на сто, а на вноса – с 28 на сто. Това трябваше да доведе до търговски излишък от 10,7 млрд. долара.

Свиването на положителното търговско салдо продължава вече два поредни месеца, но все още е рано да се правят някакви генерални заключения. Именно търговският излишък е една от темите, за които Китай често получава остри критики от основните си партньори, тъй като според повечето от тях за понижаването му трябва да се действа с увеличаване на стойността на китайската валута.

Намаляването на излишъка подкрепя позицията на правителството, че то полага усилия за насърчаване на вътрешното потребление. Това е един от основните аргументи на властите срещу поскъпването на китайската валута, добавя Ройтерс.

Утре се очакват данните за инфлацията в Китай през януари, като анализаторите очакват тя да се ускори до 30-месечен максимум от 5,3 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Kirilov
преди 13 години
Сега китайците ще изпитат някои недобри страни на отворената икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още