IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва изхвърляне на радиоактивна вода от АЕЦ „Фукушима 1“ в океана

Предвижда се в океана да бъдат изхвърлени над 11 хил. т вода, чиято радиоактивност превишава 100 пъти обичайните норми

14:57 | 04.04.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Започва изхвърляне на радиоактивна вода от АЕЦ „Фукушима 1“ в океана

От утре започва изхвърляне в океана на вода с радиоактивни елементи от авариралата след връхлетелите я вълни цунами японска АЕЦ „Фукушима 1“. Това е съобщил официален представител на компанията оператор на централата Tokyo Electric Power, цитиран от Итар-Тасс. Целта е да се ускори работата по реакторите.

Предвижда се в океана да бъдат изхвърлени над 11 хил. т вода, чиято радиоактивност превишава 100 пъти обичайните норми. От Tokyo Electric Power обаче уверяват, че такова съдържание на радиоактивни елементи не представлява опасност за здравето на човека.

Това потвърждават и от японската държавна Агенция по атомна и промишлена безопасност. Безпокойство у експертите обаче предизвиква намерението да бъдат излети в океана и около 1500 т подпочвени води от района на „заглушените“ пети и шести реактор на АЕЦ „Фукушима 1“, тъй като е възможно в тези води нивото на радиация да е по-високо.

Работите по АЕЦ „Фукушима 1“ включват и търсене на източника на изтичане на вода с високо съдържание на радиоактивни изотопи от другите ядрени блокове, за да се предотврати попадането й в океана.

Досега се знае, че вода прониква от втория реактор по дренажната система в повредената шахта и после през пробойна в нейната стена попада в океана. Сега работещите по атомната централа се опитват да спрат теча с помощта на специален щит, който ще затвори с бетонна „тапа“ участъка от южния водоприемник на АЕЦ до разположената редом с него шахта, във външната стена на която има процеп с дължина 20 см.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:38 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
rosybabe
преди 13 години
Еми щом не е опасна за здравето на хората да я раздадът на населението. Всеки японец му се полага по 1л вода и да се започне от правителството което разрешава подобно безобразие. Известно ли ви е че 90% от кислорода който дишаме се произвежда от водораслите в океана и едва 10% от растенията на сушата. Имате ли идея какво ще предизвика толкова радиация в океана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още