IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Федералният резерв определи икономическото възстановяване като „умерено”

Изкупуването на облигации ще приключи по план през юни, основният лихвен процент остава без промяна

20:42 | 27.04.11 г.
Федералният резерв определи икономическото възстановяване като „умерено”

Управлението за федерален резерв на САЩ заяви, че икономиката се възстановява с „умерен темп” и ускоряването на инфлацията вероятно ще бъде временно, като реши да приключи програмата за изкупуване на облигации на стойност 600 млрд. долара през юни, както беше планирано.

„Икономическото възстановяване върви с умерен темп и общите условия на трудовия пазар се подобряват постепенно”, посочват от Комитета за операции на откритите пазари (FOMC) след двудневна среща във Вашингтон в изявление, цитирано от Bloomberg.

„Повишенията на цените на енергията и други суровини ускориха инфлацията през последните месеци”, като от Фед очакват „тези ефекти да бъдат преходни”, пише в изявлението.

Фед остави основния лихвен процент в границите между нула и 0,25%, където се намира от декември 2008 г. и потвърди ангажимента си от март 2009 г. да го държи „изключително нисък” за „продължителен период”.

Акциите и доходността по 10-годишните държавни ценни книжа се повишиха след изявлението. Председателят на Фед Бен Бернанке ще коментира решението и икономическите прогнози на пресконференция по-късно днес.

Бернанке ще стане първият председател на Фед, който ще проведе пресконференция след решение на FOMC. Колегите му в Европа, Япония и Канада вече редовно организират пресконференции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още