IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Среброто записа близо 30% срив за седмица

Пропадането на котировките бе далеч по-внезапно от повишението, записано от началото на годината

09:29 | 06.05.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Среброто записа близо 30% срив за седмица

Цената на среброто буквално се срути в рамките на настоящата седмица. За по-малко от пет дни благородният метал заличи близо 30% от цената си, след като до края на миналата седмица бе най-добре отплащащата се инвестиция в сектора на суровините от началото на годината.

Днес цената на среброто с доставка през юли губи 3,9 на сто до 34,82 долара за тройунция, което идва след спада от 8 на сто, записан във вчерашната търговска сесия в САЩ, пише MarketWatch. Това е най-силният еднодневен спад от 1 декември 2008 година насам.

Едва преди седмица среброто записа исторически връх от близо 50 долара за тройунция, а днес цената му е с около 30% по-ниско.

Пропадането последва решение на CME Group, компанията, която притежава борсите Comex и Nymex, да увеличи маржин изискванията за търговия със сревбро. Това се случи в началото на седмицата.

„Разпродажби от страна на фондовете и серията от увеличения на маржин изискванията удариха пазара силно”, коментира анализатор на MF Global.

„От тази ситуация могат да бъдат научени два урока. Първият е, че пазарите падат много по-бързо и дълбоко, отколкото се качват. Вторият е, че големите разпродажби обикновено не идват след някоя голяма новина, а след поредица от събития, които в крайна сметка пукат балона в най-неочаквания момент”, посочва специалистът за медията.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
valk
преди 12 години
Има има кординирана атака по отношение на металите слухове + увеличени маржин изисквания = на паника в средни и дребни играчи който свалиха цена с цел касиране
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Императорът
преди 12 години
С една дума - никой не знае защо пропадна сребърцето или просто няма друга причина, освен кеширане на печалби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още