IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трише отхвърля участие на ЕЦБ в спасителния план за Гърция

Президентът на ЕЦБ заяви, че публичните финанси в еврозоната са „стабилни“, и че фискалният дефицит в региона е два пъти по-малък от този в САЩ и Япония

13:07 | 10.06.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Трише отхвърля участие на ЕЦБ в спасителния план за Гърция

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише отхвърли възможността за каквато и да е директна намеса на банката във втория спасителен план за Гърция, с което изостри спора с някои европейска правителства, които се опитват да постигнат решение, предвиждащо част от цената на спасителния пакет да бъде поета от инвеститорите, пише Bloomberg.

Европейските лидери се опитват да постигнат споразумение до срещата си на 24 юни, което ще позволи облигационерите да споделят цената за новия спасителен план. Трише обаче отхвърли възможността базираната във Франкфурт централна банка да се включи със собствените си активи в инициативата.

Въпреки, че банката не се противопоставя на план, в който инвеститорите доброволно се съгласяват да заменят достигащ матуритет гръцки дълг с нови гръцки облигации, Трише подчерта, че ЕЦБ няма да замени гръцките облигации, които държи.

Съпротивата на ЕЦБ може да постави европейските политици в неизгодната позиция отново да искат от данъкоплатците да финансират гръцкия бюджетен дефицит, който може да достигне 90 млрд. евро до 2014 г.

Трише също така се противопостави и на подхода на германския финансов министър Волфганг Шойбле, който иска да принуди инвеститорите да приемат по-дълъг матуритет за гръцките облигации, като посочи, че всяко решение, принуждаващо частните инвеститори да вземат участие в спасителния план ще е равносилно на „кредитно събитие“ и ще е „огромна грешка“ за еврозоната.

„Трише наистина втвърдява позицията си“, казва Тобиас Блатнер, икономист на Daiwa Capital Markets Europe в Лондон. „ЕЦБ вече пое основната тежест на кризата. Това са същите политици, които се колебаеха миналата година и оставиха ЕЦБ да спасява положението“.

В четвъртък ЕЦБ даде знак, че ще продължи с нормализирането на монетарната си политика през юли в опит да успокои инфлацията в еврозоната, въпреки че Гърция остава на ръба на фалита.

Цената на застраховането на гръцкия дълг вчера се повиши с 0,30 процентни пункта до рекордните 15,22%. Спредът между 10-годишните германски облигации и гръцките ДЦК за момента е 13,56 процентни пункта.

В четвъртък еврото падна с повече от цент спрямо американския долар, като при отварянето на борсата във Франкфурт се търгуваше при курс от 1,4483 долара за евро.

Тази сутрин Трише заяви, че публичните финанси в еврозоната като цяло са „стабилни“, и че фискалният дефицит в региона от началото на годината като цяло е два пъти по-малък от този в Съединените щати и Япония.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
varna
преди 12 години
Събитията около Гърция започват да ескалират започват, което в крайна сметка ще вкара нещата в нормалното им русло - сметката да се плати от този който ял, пил и се веселил
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още