IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шойбле: Гърция се нуждае от нов спасителен пакет от 90 млрд. евро

Средствата са нужни за обслужване на държавния дълг на страната до 2014 г.

10:30 | 09.06.11 г. 5
<p>
	Влофганг Шойбле: Гърция се нуждае от нов пакет на стойност 90 млрд. евро.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Влофганг Шойбле: Гърция се нуждае от нов пакет на стойност 90 млрд. евро. Снимка: Ройтерс

Гърция се нуждае от нов пакет финансова помощ на стойност 90 млрд. евро, е заявил германският министър на финансите Волфганг Шойбле. Според Ройтерс Шойбле е казал това вчера на среща при закрити врати с депутати от управляващата коалиция в Бундестага.

По думите на министъра вторият пакет е нужен на Гърция, за да обслужва държавния си дълг до края на 2014 г. Средствата трябва да бъдат отпуснати в допълнение на първия кредит за Гърция на стойност 110 млрд. евро.

В писмо на министъра до Европейската централна банка той посочва също, че частните притежатели на гръцки облигации като банки и облигационни фондове трябва да участват за оказване на помощ на Атина, като се съгласят с частично преразглеждане на условията по обслужването на дълга.

В европейските финансови кръгове смятат, че Гърция няма да може да се върне на финансовите пазари през март 2012 г. и да заеме средства за по-нататъшното обслужване на дълга, заради което се налага да тегли нови заеми.

По-рано британският вестник Financial Times съобщи, че европейските лидери водят преговори за предоставяне на Гърция на нов пакет от финансова помощ.

По данни на изданието траншът ще предвижда стимули за частните притежатели на гръцки държавни облигации, които се съгласят на доброволно удължаване на срока за погасяването им. Според изчисления на вестника до края на 2013 г. за обслужване на дълга си Гърция ще се нуждае от допълнително финансиране в размер от 60-70 млрд. евро.

Президентът на френската банка Credit Agricole Жан-Пол Шифле заяви пред Ройтерс, че кредитната институция ще удължи матуритета по гръцките държавни облигации.

Представители на американската банка JP Morgan също обявиха, че банките трябва да вземат участие във втория пакет от финансовата помощ за Гърция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
ПИЧ
преди 12 години
Toй този пакет и да се одобри изобщо не пристига в Гърция - той се отпуска в деня на падежите на Гръцки облигационни емисии и заминава при държателите им. Гърция само записва нов дълг, вече към други кредитори- ЕС (или там каквото е). В този смисъл това не са пари с които пряко гърците ще си финансират кефа (макар че косвено са).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
Ricco
преди 12 години
Да, ама май и Германия играе двойна игра - продала е на Гърция супер скъпи подводници и кой знае още какво и сега май се опитва да си получи парите за тях, а после рисковете от новите заеми да прехвърли на другите. Т.е. с тези нови заеми ще се погасят старите задължения (вкл. към немските производители на подводници), а после друг ще носи рисковете дали и кога новите заеми ще се изплатят. И изобщо, как стана така, че този спор главно между Германия и Гърция засегна (и май ще засяга все повече) всички останали в Европа?! Големи йезуити ще се окажат това германците!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 0
SEBULBA
преди 12 години
Гръклетата така и така ще фалират, това е ясно, ама защо да не опукат още едни 90 милиарда допълнително? Баси хитреците, ама то не е луд който яде баницата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
IvoDim
преди 12 години
га иьедъа китетата ньие рививахъ, ася други а плащат акоможе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
naso_fr
преди 12 години
Наистина е труден въпроса дали едно туморно образование трябва да се лекува или да се реже.За мен, туморът вече е във фаза за рязане. Да ще има негативни последствия, но в дългосрочен план хората ще имат все по-голямо доверие в еврото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още