IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпреки че е с най-ниския рейтинг в света, Гърция успешно пласира облигации

Доходността при поредната емисия на гръцки правителствен дълг обаче се увеличи спрямо предходния аукцион, търсенето изтънява

14:03 | 14.06.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Въпреки че е с най-ниския рейтинг в света, Гърция успешно пласира облигации

Макар от вчера Гърция да е страната с най-нисък кредитен рейтинг в света според агенция Standard&Poor's, днес гръцкото правителство успешно пласира облигации на стойност над 1,62 млрд. евро, пише Ройтерс.

При аукциона, на който бяха продадени шестмесечни облигации, бе достигната доходност от 4,96 на сто. За сравнение, преди около месец Гърция пласира подобни държавни ценни книжа при доходност от 4,88 на сто.

При днешната продажба на облигации търсенето бе доста по-ниско от това на предишния аукцион, като то надвиши предлагането 2,58 пъти. Преди месец търсенето бе 3,58 пъти по-голямо от предлагането.

Заради огромните проблеми с дълговете си, Гърция не може да привлича дългосрочно финансиране от облигационния пазар. Поради тази причина страната прибягва до чести аукциони за краткосрочни облигации. При тях обаче има опасност от рязко повишаване на цената на привлечения капитал.

Както е известно, вчера S&P оряза кредитния рейтинг на Гърция до ниво ССС, което е най-ниското в света. От днес в Брюксел пък стартира нова среща на министрите на икономиката и финансите на страните от еврозоната, на която трябва да се търсят решения за нов план за подпомагане на Гърция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:21 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
varna
преди 12 години
Точно! След като продължават да се наливат там едни пари, които никога няма да се върнат, колко му е да се отдели една сумичка, за да се хвърли прах в очите на глупаците. Същите тия, които продължават да си изсипват парите там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
dobribozhilov
преди 12 години
Добре е да се види и кой ги е купил, защото такъв размер на емисия може спокойно да се изкупи от политически ангажирани субекти. Ако имаше вяра в Гърция, нямаше общите лихви да са двуцифрени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още