IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дж. Алтъчър: Успехът не се мери с пари, а с това колко щастлив се чувстваш

Успешните хора имат система, придържат се към нея и никога не се отказват, казва американският хедж фонд мениджър Джеймс Алтъчър в интервю за Investor.bg

07:35 | 12.07.11 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	Джеймс Алтъчър. <em>Снимка: личен архив</em></p>

Джеймс Алтъчър. Снимка: личен архив

Джеймс Алтъчър е американски инвеститор, мениджър на хедж фонд, предприемач, автор и анализатор. Той е редовен участник и външен автор в множество бизнес и финансови медии в САЩ, сред които Financial Times, The Street.com, Seeking Alpha, CNBC и др.

Той е създател на инвестиционната социална мрежа StockPickr, която продава на TheStreet.com през 2007 г. Стартирал е също и над 10 бизнеса като предприемач и рисков инвеститор.

Алтъчър се съгласи да даде ексклузивно интервю за Investor.bg, споделяйки вижданията си за това какво означават „успех“ и „щастие“, как се постигат те, парите задължителна предпоставка ли са за щастие, има ли формула за успеха, личен избор ли е бедността и др.

- Вие лично как определяте и как измервате успеха – богатство, удовлетворение, власт, известност? Каква е формулата за успех, ако има такава?

Успехът за мен е да се чувствам удовлетворен и обичан. Има само три неща, които искам в този живот: а) искам да бъда щастлив; б) искам да изкореня нещастието от моя живот; в) искам всеки ден да минава колкото е възможно по-гладко. Без главоболия. Това е. Не искам много. Нуждая се от прости цели, иначе няма да мога да ги постигна.

- Съществуват ли различни видове успех? По какво (ако има такова) се различават да бъдеш успешен в инвестициите в сравнение с други бизнеси или области, напр. спорт?

Не, няма разлика. Следвам това, което наричам ежедневна програма, за която можете да прочетете подробно в моя блог. Тя е базирана на четири основни фактора, които са:

1. Физически – да бъдеш във форма чрез някакъв вид тренировка. През 2003 г. ставах в 5 ч. всяка сутрин и от 5 до 6 ч. играех баскетбол на едно игрище, точно над р. Хъдсън. Всеки ден освен когато валеше. Сега се опитвам да тренирам йога всеки ден. Въпреки това е трудно. Минималното, към което трябва да се стремите, е да тренирате в продължение на 10 минути, след като се изпотите. Това прави около 20-30 минути на ден. Не значи да се разглобите, а просто да бъдете здрави.

2. Емоционален – Ако някой ми създава повече от необходимото напрежение и нерви, то спирам комуникацията с него. Ако някой ми повдига духа – го привличам по-близо до себе си. В това отношение никой не е неприкосновен.

Когато самолетът започне да пада, използвайте кислородната маска първо за себе си. Семейство, приятели, хора, които обичам – опитвам се да съм винаги тяхна опора и да им помагам. Но не се сближавам с никого, който ме кара да се чувствам кофти. Това правило не може да бъде нарушено.

Енергията изтича от вас, ако някой ви изцежда. И никога не дължа никому обяснения. Обясненията са изцеждащи.

3. Умствен – всеки ден записвам идеи. Записвам толкова много идеи, че накрая ме боли главата да измислям нови. И след това се опитвам да запиша още пет.

Наскоро се опитах да напиша 100 алтернативи, с които децата биха могли да се заемат, вместо да ходят в колеж. Записах първите осем и не можех да измисля повече. На следващия ден обаче написах още 40. Това определено беше добро упражнение за ума.

Днес нямате никакви идеи? Тогава научете наизуст всички позволени двубуквени думи за Scrabble. Преведете „Дао Дъ Дзин“ на испански.

Нуждаете се от идеи за списък с идеи? Измислете 30 различни глави за „автобиография“. Опитайте се да измислите 10 бизнеса, които можете да стартирате от вкъщи (като бъдете реалисти относно това как можете да ги реализирате). Дайте ми 10 идеи за посока, в която мога да развивам моя блог. Измислете 20 модела за програми, с които Обама може да подобри състоянието на САЩ. Избройте всички продуктивни неща, които сте направили вчера (това подобрява паметта, но също и ви дава идеи за днес).

4. Духовен – имам чувството, че повечето хора не харесват думата „духовно“. Мислят, че тя означава „бог“ или „религия“. Това обаче не е така. Всъщност и аз не знам какво наистина означава, но усещам, че провеждам „духовна тренировка“, когато практикувам едно от следните:

Моля се. Няма значение дали се моля на Бог, на покойници, на слънцето или на стола пред мен – това означава просто да си благодарен и да не се стремиш да обереш всички лаври поне за няколко секунди на ден.

Медитирам. Медитацията в продължение на по-дълго време е много трудна. Също така е скучна. Можете обаче да медитирате само 15 минути, като си представите какво би било, ако медитирате в продължение на 60 минути.

Ето една проста идея за медитация: седнете на един стол с изправен гръбначен стълб и се концентрирайте върху дишането си. Няма проблем, ако се разконцентрирате – просто се върнете отново на мисълта за вашето дишане. Опитайте това в продължение на пет минути. После шест.

Признателност. Опитвам се да се сетя за всички хора в живота ми, към които съм признателен. След това се опитвам да се сетя за още хора. След това за още. Не е лесно.

Прощавам. Опитвам се да се сетя за всички хора, които са се отнесли некоректно към мен. След това си представям благодарност към тях (но не съжаление).

Уча. Ако чета някаква духовна литература (без значение дали е Библията, „Дао Дъ Дзин“, всичко, свързано с Дзен, дори и мотивационни текстове за самоусъвършенстване, няма значение) обикновено се чувствам добре. Това не е толкова мощно като молитва или медитация (не тренира ума), но все пак ме кара да се чувствам добре.

- Каква смятате, че е причината някои хора да постигат несметни богатства и успех по време на своя живот, а други сякаш изглеждат обречени да останат бедни? Мислите ли, че става въпрос за личен избор, съдба, ген, шанс, среда?

Те имат система и се придържат към нея. Късметът играе роля, но в шаха казват: „Само добрите играчи са късметлии“ - това са тези, които полагат необходимите усилия, имат система и са упорити.

- Вие сте предприемач, инвеститор, автор, журналист, инженер, медийна личност, фонд мениджър, съпруг, баща? Кое от всички тях е водещо? Как успявате да се справите успешно на всички фронтове?

Това е трудно, но следвам принципите от първия въпрос. Старая се да избягвам драмите, искам животът да тече гладко, затова се опитвам да си изграждам приоритети колкото е възможно повече и да гарантирам, че важните неща като семейството са поставени на първо място.

- Наскоро излезе Вашата нова книга „Как да бъда най-щастливият човек приживе“. Какво е „щастие“ според Вас и може ли човек да бъде щастлив, без да бъде богат?

Когато бях дете мислех, че се нуждая от някои неща: образование в най-добрия университет, страхотна къща, много пари, някой, който ще ме обича просто ей така.

Исках хората да мислят, че съм умен. Дори исках да смятат, че съм специален. И като растях към списъка се прибавяха все повече цели: висока позиция в шах ранглистата, публикувана книга, перфектно време, добри приятели, респект в различни области и т. н.

Заблуждавах сам себе си, че се нуждая от тези неща, за да съм щастлив. Смятах, че целият свят ще се скъса от работа, за да ми достави тези неща. Оказа се обаче, че светът не ми дължи никакви услуги.

И постепенно с времето загубих всичко, което някога бях спечелил. На няколко пъти.

Колко пъти нощем съм бродил буден в чудене с какво, по дяволите, да се захвана след това или опитвайки се да не ми пука.

В книгата се говори за това как да си върнем здравия разум, да си върнем щастието, да намерим късмета във всички малки кътчета в живота, за които хората забравят. Става дума да се откажем от религията, в която сме хипнотизирани да вярваме, и да приемем религията, която можем да открием в самите нас във всеки един момент от деня.

- Какво бихте казали на хората, които смятат, че 1 млн. долара биха могли като по чудо да им оправят живота веднъж завинаги и които никога няма да ги имат?

Да следват правилата на „Дневната практика“, които описвам по-горе.

- Провалът е неизменна част от всяко постижение. Каква е вашата рецепта за справяне с провала и с отказа?

Същата като по-горе. Животът е труден. Повечето неща не се получават. Ключът към щастието е да разберем, че то идва „отвътре“, а не от преживяванията, които продължаваме да наричаме „провал“. А каква друга цел би могъл да има човек освен щастието?

- Какво смятате, че всеки инвеститор (а и всеки човек) трябва да научи от кризата?

Да не бъде толкова суров към себе си, да почувства болката на смъртта и дори, ако е необходимо, да си позволи да поплаче. След това да се събуди, да си измие лицето и да започне на чисто, да си събере ума и да жонглира с различни идеи, да влезе във форма, да се моли, да предоставя стойност и да повтаря всичко това. Всеки ден. Да не се отказва никога.

- Наскоро написахте, че никога повече няма да притежавате жилище. Мислите ли, че жилищният пазар в САЩ някога ще се възстанови до нивата, на които беше преди рецесията?

Да, мисля. И обикновено препоръчвам на хората, които искат да инвестират на жилищния пазар, да купуват акции, свързани с имотите. Не имоти.

Само като пример: обичам да използвам времето си за писане и четене (Буковски е един от любимите ми автори напоследък) и докато пиша тези редове, моят наемодател оправя двора на къщата. Наскоро ми купи и нова съдомиялна и дори смени крушката на горния етаж.

Аз не искам да се знимавам с тези неща или с разходите, свързани с тях. Обяснил съм всичко това в статията си в блога, ако искате да знаете повече.

- Кой индустриален сектор(и) смятате, че ще бъде следващата звезда – както по отношение на капиталовия пазар, така и за икономиката като цяло?

Следя демографските процеси – всичко, свързано с бейбибумърите и техните нужди.

Смятам също така и, че интернетът премина своята детска възраст и започва да узрява. Всичко, създадено във връзка с Facebook например е нещо, на което обръщам внимание.

- Какви са основните фактори, които взимате предвид, когато решавате да финансирате даден бизнес в качеството си на рисков капиталист?

Проучвам четири неща:

1) Дали изпълнителният директор има предишен опит с това;
2) Дали съинвеститорите са по-умни от мен и познават бизнеса;
3) Дали идеята е смислена по отношение на демографията и трендовете;
4) Дали оценката на инвестицията е ниска.

- Ако решите да стартирате нов проект/бизнес, в каква сфера би бил той?

В момента съм достатъчно доволен от писането.

- Ако можехте да изкорените нещо от лицето на Земята, какво би било то?

Омразата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 2
stone kold
преди 12 години
тогава що не ми даде парите си и да съм нещастен?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 5
Lazy
преди 12 години
Невероятно интервю. Дано повече като Абитурента и по-малко като Zashtontcho
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
Pyramid
преди 12 години
Всъщност, когато бръмбарите са много,просто не знаеш кой си и къде си - ако това е щастието, язък за такива "щастливци".Ако ли пък говорим за развлеченията, като прекалиш, се чувстваш празен - готов за депресии...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
bate Goiko
преди 12 години
Тоя пич има много як сайт за инвестиции!http://stockpickr.com/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 15
Zashtontcho
преди 12 години
Поредният мотивационен гуру, надъхващ наивни млади студентчета и прохождащи професионалисти :) На такива хора мотото трябва им е: Как да напълниш главата на служителите с бръмбари и да ги накараш хем да работят за по-малко пари, хем да са щастливи, докато шефовете прибират всичко. Майната им на парите, важно е да си щастлив. А както всички знаем, хората с най-много бръмбари в главите са най-щастливи :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 5
абитуриент
преди 12 години
ЕВВАЛА......!!!!!.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 5
melon
преди 12 години
Този човек е готин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още