IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дж. Алтъчър: По-скоро бих се застрелял, отколкото да притежавам жилище

Животът под наем е по-безгрижен и по-изгоден в дългосрочен план, твърди американският хедж фонд мениджър

17:02 | 19.05.11 г. 43
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: sxc.hu</p>

Снимка: sxc.hu

Притежаването на жилище носи толкова много стрес, загуби и негативи, че те не оправдават плюсовете от собствеността върху имота. Това смята американският хедж фонд мениджър, предприемач, рисков капиталист и автор Джеймс Алтъчър.

Той споделя мнението, че хората биха били по-щастливи, ако не ипотекираха своя живот и ако не се поддаваха на заблудата, че бялата дървена ограда води до щастие, ако се дистанцират от „американската имотна религия“ и намерят своя път, който да следват.

Той излага няколко основни аргумента, които показват защо покупката на имот е свързана с прекалени усилия – финансови, емоционални и физически, които според него дългосрочно носят повече негативи, отколкото полза.

Сред водещите финансови причини за него са:

1. Загуба на пари

Покупката на имот е свързана с плащането на голяма сума пари. Някои ще кажат: „Но това е инвестиция“. Исторически погледнато обаче това не е така. Възвръщаемостта от имоти между 1980 и 2004 г. е 0,4%, пише той. (Според някои анализи за още по-дълъг период тя е всъщност -0,6%.)

Достатъчно е да се каже, че когато плащате тази сума, повече никога няма да видите тези пари. Това е така, защото дори и като продавате имота, вие ще вземете парите и ще ги вложите в следващата вноска за новия си имот. 

2. Сключване на сделката

Забравих колко беше последните два пъти, когато закупих жилище, но със сигурност бяха още 2-3%, хвърлени на вятъра. Адвокати, застраховки, преместване, антидепресанти – събират се около 2-3%, пише Алтъчър.

3. Поддръжка

Независимо от обстоятелствата, няма начин да не ремонтирате каквото е необходимо в жилището. И всичко това е свързано с още разходи. Затова живея под наем. Миялната ми машина не работи – обаждам се на хазяина. Или пък купувам нова, но цената й се удържа от наема, а техникът идва и я инсталира. Аз не правя нищо. Техникът и хазяинът ми работят за мен.

4. Данъци

Още по-лоша новина са данъците, които трябва да плащате. За какво? За да могат вашите деца да получат страхотно образование? Да, бе, да.

5. Клопка

Нека да изясним защо притежанието на жилища се превърна в повече от религия в САЩ – защото големите корпорации не искаха служителите им да имат на разположение многобройни избори за работа. Затова те ги окуражаваха да притежават жилища – за да не могат лесно да се преместят и да сменят работата си. Работната заплата е функция от търсене и предлагане. Ако не можете лесно да се преместите, тогава и вашето предлагане от възможности за работа е по-ниско.

6. Непривлекателна инвестиция

Инвестицията в жилище има всички характеристики на една от най-непривлекателните инвестиции: тя е нисколиквидна, предполага голям заем, има ниска диверсификация – за повечето хора къщата заема най-голям дял от техния портфейл.

Как банките правят бизнес? Много просто – те заемат капитал от вас при ниски лихви и ви отпускат скъпи заеми.

Това е всъщност толкова добър бизнес, че на практика вече 200 години банките ни облъчват с него с милиарди, похарчени за реклама.

Често обаче се оказва, че ако искате да бъдете феодали и да притежавате жилище, вие трябва да сте готови да харчите много по-голяма сума от наемателя/крепостния селянин. Последният пък обикновено трябва да плаща само наема, който понякога може да бъде фиксиран за години напред.

В отговор на тази теза Рик Шарга, вицепрезидент на RealtyTrac, пише, че по отношение на риска на инвестицията исторически погледнато, по-малко от 1% от собствениците на жилища са загубили имота си поради принудително отнемане. Също така повечето случаи от тях са се дължали на „лична катастрофа“ като безработица, развод или сериозно заболяване.

Тук стои логичен въпросът как би се справил един наемател в тази ситуация. Дали хазяинът би бил склонен да му позволи да остане в апартамента, ако той спре да си плаща наема?

Може ли капиталът, вложен в имота под наем, да се използва за рефинансиране, за да се покрият временни проблеми с дохода? Едва ли, пише той.

Алтъчър от своя страна изрежда и някои лични причини, поради които живот под наем е по-привлекателен. Сред тях са възможността за безпроблемна смяна на местоживеенето при необходимост или при желание. Наред с това наемането дава възможност за много повече избор – на локация, на управление на времето, което няма да е заето с поддръжка на жилището, избор на вида жилище, и не на последно място, избор за управление на парите, които не са замразени в най-неликвидната инвестиция.

Помислете за личните причини, поради които искате да притежавате имот, съветва той. Чувствате ли се сякаш не можете да постигнете нищо в живота си, докато не притежавате собствено жилище? Усещате ли, че това е част от създаване на семейство и гнездо за вашите бъдещи деца? За вас лично всичко това част ли е от съзряването и превръщането ви в улегнала личност? Или това е нещо, на което са ви учили вашите родители? Замислете се за истинските причини за самия вас и се уверете, че те са лично ваши и идват от сърцето ви.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

41
rate up comment 2 rate down comment 0
madcow
преди 12 години
Си ли? Ако беше вложил тези пари в напълно безрисков влог в *** с 8.2% годишна лихва за тези 9 години щеше да имаш доходност от 108%, т.е. щеше да си удвоил парите. Хубаво, засега си ги очетворил, но още не сме намерили дъното, а влогът продължава да си расте с 8.2% годишно...Твоята "инвестиция" ти е донесла досега средно 16% на година, което е хубаво, но не е чак феноменално. Нека видим като стигнем дъното как ще се е справяла за целия период ;-).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 2 rate down comment 0
Gendozz
преди 12 години
Силно колебливите цени на стоки, валути и суровини определено карат човек за се замисли дали да направи една по-нисколиквидна,но по-сигурна инвестиция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 3 rate down comment 1
Веск
преди 12 години
Принципно си прав за инвестициите. Аз като инвестиция купих голямо и скъпо жилище през 2002 на цена 1/4 от днешната и съм на голяма печалба. Това си е доход - ако ми се наложи. После и един гараж - пак доход ако потрябва. Ама без кредити. Ако бяхме малко от малко започнали да инвестираме българите нямаше да сме бедняците на ЕС. Аз и затова покупка със 70-90 процента заем не и викам инвестиция , а лудост. Важно е да започнат да инвестират хората - всички, да спастрят по малко капиталец. Важно е да умеят да излизат на зелено, а не трайно да са на червено. Няма да мирясат у нас имотните мафиоти докато не станем като Гърция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 3 rate down comment 0
madcow
преди 12 години
Е ти сега, за оцеляване ли говорим или за задоволяване на прищевките? Ми като не можеш да се грижиш сам за себе си дали си в апартамент или в къща разликата не е особена. В единия случай имаш актив, който обаче си изплатил двойно и тройно, вместо да инвестираш в нещо. Купи си земя и я дай под аренда, която за разлика от апартамента ще държи НЯКАКВА цена, понеже се ползва за производство, купи си ресурси и ги трупай в трезор или където искаш, инвестирай в спестовна застраховка живот, която като се пенсионираш да преобразуваш в анюитет за пенсия ... всичко това става със значително по-малки суми, които обаче ти остават аванта след като си платиш наемът.Как искаш да стане това, което описваш, като пазара на жилища все още се доминира от отчаяни балъци, дето ги е шубе като се пенсионират да не останат без покрив над главата си. Не че 50 годишната постройка от бума, която е строена с некачествени материали няма да изисква сериозен ремонт като се пенсионираш, ама дай да го наричаме актив
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 0 rate down comment 0
Веск
преди 12 години
Как бе човек на пенсионер село препоръчваш? Ами на село няма лекар. Няма аптека. Няма защита никаква срещу растящата ромска и не само опасност. Няма дори магазини в малките села. Вярно с малко труд ще си помогне човек в прехраната, и къщи има евтини, но аз не искам това нито за родителите ми , нито за мен. До кога ще можеш да се справяш сам на село, до колко години? Има села дето вече се продават над половината къщи. Защо ли? Няма спасение за тях. Как ще купиш там - сега ако е евтино след 5 години ще е наполовина. За съжаление само София има потенциал у нас и това не е само мое мнение. Варна и Бургас днес са повече магазини отколкото перспективни градове с реална икономика. Магазини или МОЛове с 300 и съответно 200 хиляди продавача, а купувачи май няма. Добре все пак , че не се подлъгах да купя нещо на село - преди 5-6 години имах намерение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 1 rate down comment 0
Веск
преди 12 години
Добре е да и маш имот. На добро място, инфраструктура, голям град и т.н. Ставаш на 50. Гонят те от работа. Соц. система те изхвърля. Как наем без пари. Разбира се и другото не е добре - в лошата родна картинка непоносим заем. Лично аз съм на принципа финансирането от банка да е най-много 50-60 процента и да е за срок до 10-12 години. Другото е лудост, само надува цените. Плащаш 2 , получаваш 1, че и по-зле при сегашната ситуация. Социално - иконом. обстановка у нас е крайно лоша и няма нищо обнадеждаващо, Инфлация, високи лихви, лоша инфраструктура, нечовешка градска среда, спорно качество на ново строителство, демографска катастрофа, презастрояване, смешни доходи, обезлюдяване и мн. др. Всичко сочи срещу пекаленото инвестиране в имоти. Аз лично обаче и в бъдеще ще заложа на оше една покупка - просто за да продавам след пенсия и за да мога да ударя едно рамо на детето ми ако реши да се устрои в чужбина. Залагайте на математиката, а не на наивността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 4 rate down comment 1
madcow
преди 12 години
Като станеш на 50 купуваш селска къща за 10 000 лв, да си живееш там като се пенсионираш? Що пък всеки да трябва да живее в голям град в апартамент за 100 000 евро?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 4 rate down comment 0
pavel_enchev
преди 12 години
Абе хора то ако се живее под наем вечно.... и така до пенсия??????Повечето сме млади хора тук, но я се замислете и за това. Верно, че някои ще кажат: "То ние да доживеем дотогава", но какво следва?Старчески дом можеби, защото с една пенсия за хапчета за кръвно ли, за кисело мляко ли,...за наем ли. Коментирайте това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 0 rate down comment 0
vsp7
преди 12 години
Кредит НаемКредит / Наем: 60,000.00 B2 300.00 C2Вноска на година: -7,009.77=PMT(8%,15,B2) -3,600.00 =-D2*12Общо разходи: -105,146.59=B3*15 -66,956.09 =FV(3%,15,ABS(D3))Продажна стойност: 92,994.57=-FV(3%,15,B2/12) 79,365.77 =-FV(6%,15,ABS(B3)-ABS(D3))(-/+): -12,152.02=B5+B4 12,409.68 =D5+D4
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 1 rate down comment 4
krasybestly
преди 12 години
Може да съм само на 21, но това няма значение. Ти живееш в демокрацията откогато и аз. Айде щом си толкова отворен ми кажи, скромния човек, който му остават по 400 лева на месец(технически невъзмовно), в какво може да инвестира и да е на печалба в кризата. И само без коментари за миналото от сорта на еди коя си компания има ръст от 1000%, защото СЛЕД ДЪЖД КАЧУЛКА не помага. Защото тогава и аз мога да ти каза че през 2007 си продаваш имота и слагаш парите в банка при лихвва от 11% на година за 4 години щеше да си по добре отколкото с поевтинчващ имот ама това е реалността. А за Дядо ми не искам да ми говориш изобщо, защото социализма е бил най-скапаният строй, който толкава е изкривил поколенията, че сега измъкване няма. Ако не е така кажи. Съгласен съм за кредита, но системата е такава, или приемаш нещата, или като тебе не те интересува, но няма нужда да убеждаваш хората. Затова има термина средно статистически човек. Той иска да има дом и нещо, за да е сигурен че е жив.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още