IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама обвини републиканците за липсата на компромис за дълга

Американският президент заяви в обръщение към нацията, че консерваторите искат да се прилага "единствено подход за съкращения" на разходите

10:22 | 26.07.11 г.
<p>
	Обама в обръщението си към нацията от Белия дом. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Обама в обръщението си към нацията от Белия дом. Снимка: Ройтерс

Барак Обама обвини републиканците в Конгреса за липсата на споразумение, за да се избегне неплатежоспособност на САЩ, съобщи ВВС.

Американският президент заяви в обръщение към нацията, че консерваторите искат да се прилага "единствено подход за съкращения" на разходите.

Републиканците настояват за радикални бюджетни съкращения като цена за увеличение на лимита на дълга. Обама обаче иска „балансиран подход”, който включва увеличаване на данъците за богатите.

САЩ рискуват да изпаднат в неплатежособност по американския дълг, ако не сключат споразумение за увеличаване на лимита му до 2 август.

Бюджетният дефицит за годината достигна 1,5 трлн. долара, а дългът – 14,3 трлн. долара.

"Републиканските членове на камарата по същество казаха, че единственият начин да гласуват за възпрепятстване на първата в историята неплатежоспособност на САЩ е останалите от нас да се съгласят на подход само за съкращаване на разходите", заяви Обама.

След обръщението на Обама висопокоставеният републиканец от камарата на представителите Джон Бонър заяви, че САЩ не могат да изпаднат в неплатежоспособност.

"Американският народ няма да приеме увеличаване на дълга без значителни съкращения на разходите и реформи", заяви Бонър.

Още международни новини от Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:26 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още