IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google купува над 1000 патента от IBM

Вероятно новопридобитите патенти ще служат за защита от съдебни искове

11:40 | 01.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Според Google патентните спорове са една изтощителна война, в която няма истински победител. <em>Снимка: Nokia</em></p>

Според Google патентните спорове са една изтощителна война, в която няма истински победител. Снимка: Nokia

Google придоби над 1000 патента от американския технологичен концерн IBM, като самата интернет компания потвърждава сделката, но отказва детайли за цената.

Още в четвъртък за покупката писа и технологичният блог "SEO by The Sea", като според автора му Бил Славски става дума за обширни области на техниката и приложенията, като дава за пример патент за производство и архитектура на микропроцесори и памети.

Става дума за общо 1029 патента, а освен тях Google още в началото на годината купи отново от IBM 2010 патента. По данни на Wall Street Journal новото портфолио съдържа и запазени права за патенти в сферата на сървърите и рутерите.

С оглед на провалената покупка на около 6000 патента от фалиралата компания Nortel Networks, тази сделка изглежда като утешителна награда. В рамките на аукцион Google предложи първоначално 900 млн. долара за пакета на Nortel и до последния момент беше в надпреварата заедно с Intel. В крайна сметка обаче, лицензите бяха закупени в началото на юли от консорциум от шест компании - Apple, EMC, Ericsson, Microsoft, Research In Motion и Sony за общо 5,4 млрд. долара.

Патентите на Nortel обхващат запазени права за мобилна телефония, 4G-мрежи, оптични мрежи, мрежи за пренос на данни, интернет и полупроводници.

След провала на тази сделка Wall Street Journal писа, че Google преговаря за придобиването на InterDigital, която развива безжични технологии и според експерти разполага с безценна сбирка от около 1500 патента в тази област. Google не пожела да коментира статията, но в свое становище в началото на месеца InterDigital планира да увеличи приходите си благодарение на своето патентно портфолио и възнамерява разпродажба на активите си или на част от тях. 

Желанието на Google да стане собственик на патенти в областта на безжичната комуникация и други технологични области може да се обясни и с това, че собственото му патентно портфолио е малко и незначително в сравнение с конкуренцията и това очевидно осмелява някои фирми да пускат съдебни искове срещу Google и мобилната му операционна система Android.

Още през миналата година Oracle внесе жалба за нарушаване на патентите и твърди, че с Android интернет фирмата "значително, директно и многократно нарушава интелектуалната собственост на Oracle в областта на Java". Както Android, така и съдържащата се в него Dalvik Java VM и SDK нарушават седем патента на Oracle. Спорът скоро ще бъде разгледан от съда.

Все още няма официални данни дали Google планира да използва новопридобитите патенти именно в тези патентни спорове и дали е планирано те въобще да се ползват. Много от тези патенти на пръв поглед нямат нищо общо с основния бизнес на Google, но в дългосрочен план може да се окажат полезни, пише още Wall Street Journal. Ако някоя фирма се оплаче в бъдеще от нарушаване на авторските закони, а нейният основен бизнес използва технологии, патентовани от Google или нейна компания, концернът може да заведе контра иск.

В единственото си засега прессъобщение по този повод говорител на Google коментира само, че компанията, както и много други, от време на време купува патенти, за които смята, че са важни за бизнеса й.

Говорителят обаче използва повода, за да обърне внимание на нарастващия брой патентни спорове и коментира, че "заради лошия софтуер те са една изтощителна война, в която няма истински победител". Така той повтори онова, което от Google винаги са твърдели. 

Има опасност иновациите да бъдат задушени още в семената си

През април главният юрист на компанията Кент Уолър се оплака в един блог от това, че патентните спорове само пречат на иновациите.

"В последно време в технологичния бранш сме свидетели на драматично повишаване на съдебните искове за нарушени патенти. Има опасност иновациите да бъдат задушени още в семената си. Често става дума за патенти за софтуер с ниско качество. Някои от исковете се завеждат от фирми или лица, които никога през живота си не са сътворили нищо. Други пък само заради това, да държат продуктите на конкуренцията далече от пазара. Системата за патентни права трябва да облагодетелства онези фирми, които развиват най-полезните за обществото технологии, а не онези, които имат фалшиви претенции", пише още Уолър.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още