IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имотите на 827 000 британски собственици струват по-малко от ипотеките си

Отрицателният капитал ужасява собствениците, защото означава, че ако продадат имотите си на сегашните пазарни цени, те ще дължат още пари

15:31 | 09.08.11 г. 1
Имотите на 827 000 британски собственици струват по-малко от ипотеките си

Близо 827 000 домакинства във Великобритания са притежавали жилища с отрицателна стойност през първото тримесечие на 2011 г. Това означава, че стойността на жилищата им е паднала до нива, които са по-ниски от вноски по ипотечните кредити, показват  данни, цитирани от вестник Mirror.

Спадът на цените на пазара на жилища спрямо периода преди кредитния срив означава, че 7% от домакинствата с ипотеки биха дължали пари, ако продадат имотите си на сегашните цени, показва  анализ, изготвен от британския Съвет на ипотечните кредитори (CML).

Броят на тези домакинства е малко под 900-те хиляди в подобно положение при предишното проучване на организацията през април 2009 г., направено веднага след един от най-резките спадове на цените на жилищата по време на кризата

От CML обаче твърдят, че броят на домакинствата с отрицателен собствен капитал е много по-нисък спрямо началото на 1990-те години, когато той е бил 1,6 млн. - близо двойно повече спрямо сегашните цифри.

Средното съотношение между стойността на заема и на имота е по-малко от 60%, което означава, че по-голямата част от собствениците имат "значителна капиталова възглавница", която да ги предпази от евентуални по-нататъшни спадове на пазара.

При близо 20% от домакинствата в момента обаче това цената на жилището надвишава кредита с едва 10%, което ги изправя пред риск от отрицателен собствен капитал.

Според генералния директор на CML Пол Смий данните не означават на всяка цена, че хората ще изпитват трудности да покриват ипотеките си. Според него "при сегашния цикъл на ниски лихви и сравнително стабилен пазар на труда, има повече опции за кредитополучателите и кредиторите, изпаднали в затруднение. Няма пряка връзка между отрицателния капитал и проблемите по плащане на ипотечните вноски".

"Онова, което обикновено причинява затруднения на домакинствата, не са номиналните спадове на стойността на жилищата им, а неочаквани промени в личния живот, като например загуба на работа или разпадане на семейство", обяснява той.

Отрицателният капитал ужасява собствениците, защото означава, че ако продадат имотите си на сегашните пазарни цени, те ще дължат още пари; освен това явлението замразява пазара, защото много хора не могат да си позволят да се преместят в нови жилища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:38 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
tihomirn
преди 12 години
това е без значение .така или иначе стойността на кредита им и стойността на имота им е само виртуална в комповете на банките и на агенциите за недв.имоти.покритие няма нито натурално нито парично
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още