IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тимъти Гайтнър призова ЕС да разшири спасителния фонд за задлъжнелите държави

Предложението на американския финансов министър обаче среща съпротивата на европейците

20:54 | 16.09.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
Тимъти Гайтнър призова ЕС да разшири спасителния фонд за задлъжнелите държави

Американският финансов министър Тимъти Гайтнър призова финансовите министри от ЕС да разширят спасителния фонд за задлъжнелите страни, за да се справят с дълговата криза, както и да започнат да говорят в един глас, съобщава Ройтерс.

В 30-минутна среща с министрите от еврозоната Гайтнър е настоял за увеличение на Европейския пакт за финансова стабилност на стойност 440 млрд. долара, за да могат да бъдат решени проблемите на Гърция, Португалия, Италия и други, е споделил висш представител от еврозоната.

Според анализатор, запознат с предложението, то предвижда пактът да гарантира част - може би 20% - от потенциланите загуби по облигациите на задлъжнелите страни, което би означавало, че капиталът му реално се увеличава пет пъти.

Европейските финансови министри обаче не са склонни да приемат Вашингтон да им казва какво трябва да направят. Според австрийската финансова министърка Мария Фектер е имало несъгласие относно предложенията за отделяне на още средства за борба с кризата.

А когато германският министър на финансите Волфганг Шойбле е обяснил, че единственият начин за финансиране на евентуално увеличение на спасителния фонд е чрез данък върху финансовите транзакции, Гайтнър решително е отхвърлил подобна възможност.

Според друг висш представител от еврозоната предложението на Гайтнър е нито одобрено, нито отхвърлено, но председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер е казал пред репортери, че „не дискутираме въпроса с финансовия пакт с държави извън еврозоната”.

Същевременно източници от финансовите среди са разкрили пред Ройтерс, че по-малко от 75% от частните кредитори са се съгласили да участват в схемата за замяна на гръцки ДЦК – доста под целта от 90%. Схемата е основна част от втория спасителен пакет за Гърция.

Според белгийския финансов министър Дидие Рендер недостигът може да се компенсира от общоевропейския спасителен фонд, докато гръцки банкери смятат, че той може да се попълни от фондове, заделени за подкрепа на затруднени банки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
kane
преди 12 години
Реве защото знае че долара ще стане 1/1 с еврото и САЩ ще го духа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
hellwitch
преди 12 години
Пич проблема не е в текущите дългове, а в прахосническото поведение на държавния им сектор. В Гърция при 11 милиона населени имат 1 млн държавни служители
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Ако в едно семейство настъпи финансова криза, разпродават първо семейните съкровища - сребърни прибори, златни накити. Ако в една държава настъпи нещо подобно, посяга ли тя на златните си резерви?Въпросът е, че златото няма да спаси затъналите в дългове европейски държави, но може да помогне. В момента Португалия, Гърция и Испания държат повече от 750 тона злато. Количеството се равнява на 17% от добива за 2010 година. Нито изброените държави, нито останалите държави-прасета, както ги наричат заедно с Ирландия и Италия, не са посегнали на златото си, за да обслужат част от тези дългове. В същото това време цената на златото се е устремила към рекордната стойност от $ 2 000 за тройунция. Неотдавна германският политик Франк Шьофлер заяви, че Португалия трябва да продаде част от златото си. Но зад този негов призив проличава известно неразбиране за това какво точно представляват тези златни резерви за всяка една от цитираните държави. Те не са активи, с които правителствата могат да разполагат. Това са валутните резерви, които се държат от мениджърите на централните банки. Тези резерви се държат настрана, за да послужат за специални цели, основно, за да бъде защитена силата на местната валута. И ако златото не може да бъде продавано току-така, то не може ли да се помисли за друг вариант, при който то да започне да работи в помощ на затъналите в дългове държави? Такъв вариант е емитирането на ценни книжа, които са физически обвързани с наличното злато в трезорите на тези държави.Общо държавите от PIIGS държат 3 233 тона злато за ? 132 млрд. Общите им задължения са за ? 3 289 млрд. Ако само Португалия продаде своите 382.5 тона злато, тя ще прибере ? 14.9 млрд., което е по-малко от една пета от спасителния пакет, който Европейският съюз й подготви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още