IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големият бизнес се подготвя за възможен колапс на еврото

Мултинационалните корпорации се опитват да намалят рисковете като прехвърлят фондове към инвестиционни убежища и ограничават второстепенните си разходи, пише FT

12:39 | 30.11.11 г. 16
Автор - снимка
Създател
Големият бизнес се подготвя за възможен колапс на еврото

Международните компании разработват извънредни планове за действие в случай, че еврозоната наистина се разпадне, съобщава Financial Times, позовавайки се на интервюта с десетки изпълнителни директори на мултинационални корпорации.

Загрижени, че лидерите на еврозоната няма да успеят да овладеят дълговата криза, мениджърите изтъкват, че се чувстват длъжни да защитят бизнесите си от евентуалния колапс на валутния съюз – сценарий, който вече не може да бъде отхвърлян с лека ръка.

Когато германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози намекнаха за възможността Гърция да напусне еврозоната по-рано този месец, това беше първият случай, когато високопоставени европейски представители се осмелиха да поставят под въпрос устойчивостта на 13-годишния експеримент с еврото.

„Започнахме да се замисляме как ще изглежда едно евентуално разпадане на еврозоната“, казва Андрю Морган, президент на Diageo Europe. „Ако нещо се случи с еврото, тогава ще попаднем в коренно различна ситуация. Когато страните започнат да напускат еврозоната ще станем свидетели на масивна девалвация и вносните стоки ще станат много, много скъпи“, допълва той.

Опасенията на мениджърите се задълбочават, въпреки че финансовите министри от еврозоната обмислят дори още по-радикални решения за справяне с дълговата криза, включително възможността Европейската централна банка (ЕЦБ) да предостави заеми на закъсалите страни чрез Международния валутен фонд (МВФ).

Производителите на автомобили, енергийните компании, компаниите за потребителски стоки, както и другите мултинационални корпорации се опитват да минимизират рисковете като прехвърлят фондове към инвестиционни убежища и ограничават второстепенните си разходи. Siemens, германският инженерен конгломерат, създава своя собствена банка, за да може чрез нея директно да депозира фондове в ЕЦБ.

Необходимостта от спешни мерки отдавна е мантра за всички инвеститори, попаднали в капана на дълговата криза в еврозоната. За тяхно разочарование обаче политиците сякаш са по-заинтересовани от това да купуват време, отколкото да предприемат конкретни стъпки за генерално решаване на проблемите, казва Ричард Милн, директор на компания, базирана в Лондон.

Тази седмица се приема за критична от много инвеститори поради предстоящите аукциони в Италия, Испания, Белгия и Франция.

Много пазарни участници са убедени, че краят на играта ще настъпи „в последната минута преди полунощ“, когато ЕЦБ започне да изкупува облигации в огромни количества. „Не знам колко остава до полунощ, но навън е ужасно тъмно“, коментира инвеститор.

Според някои бизнеси с глобално присъствие, разпадането на еврозоната ще е тежко, но не и неконтролируемо. „Подготвили сме груб анализ на последствията в случай, че Португалия напусне еврозоната“, казва Юрген Дитер Хофман, финансов директор на Volkswagen Autoeuropa, португалското подразделение на германския автомобилен гигант. „Заключенията са, че като цяло ефектът за нашата компания няма да е толкова негативен, тъй като сме износител, който е част от международна група“.

Някои френски, италиански и испански компании посочват, че имат разработени планове за действие в случай на сериозни финансови и икономически сътресения, които обаче не включват колапс на еврозоната. Според тях съществува риск, че подобни слухове могат да окажат допълнителен натиск върху стабилността на валутния съюз. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

16
rate up comment 0 rate down comment 0
Pitashtia
преди 12 години
ЕС трябва да се преучереди при други правила и то не само финансови, но политиците не са в състояние да го направят. Формулата е сбъркана. Съюзът е много хлабав и неорганизиран и не е в състояние ефективно да противодейства на кризисните ситуации. Колкото е по-голяма една икономика, колкото е по-затворена, толкова е по инертна и нечувствителна към външните въздействия и по-неустойчива и чувствителна спрямо вътрешните си проблеми. Глобалната световна икономика има сериозен вътрешен проблем, който не може да реши с инвазия навън или заем отвън. Извънземните засега само ни гледат сеира.Ще има глобална депресия и двадесет години бъркотия докъм 2035-37. Депресията я чакайте след няколко години на нисък растеж световната икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 0
Pitashtia
преди 12 години
Не, не е способен и няма интерес.Обикновено убиват кредиторите. Кои са кредиторите и как е разпределен американският дълг? Световната икономика е глобализирана до такава степен, че загубите от войната за бизнеса, ще са по-големи от печалбите. Единствено военнопромишленият комплекс и доставчиците на армията печелят, а те вече не са толкова влиятелни. По скоро се търси конфронтиране между кредиторите, регионални конфликти които да похарчат оръжие. Например шиити срещу сунити.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Доларът постепенно престава да бъде един от стълбовете на американската глобална хегемония. Според мен, съвсем скоро ще бъдат предприети опити за създаването на нови регионални валути в т.нар. големи икономически пространства. Ще нарасне значението рублата и юана. Възможно е и в постсъветското пространство да се появи нова резервна валута, както впрочем и в латиноамериканския регион. Защото жителите на тези региони не искат да потънат заедно с Титаник. Има една поговорка "Ако тръгнеш след муха, ще те заведе на ***". При това положение, какво може да направи американският елит? Да шантажира Европа, да шантажира Русия, да шантажира Китай, да шантажира Япония и арабските петролни държави, надявайки се да ги накара да не напускат доларовата система.- В тази връзка, не смятате ли, че сегашната американска администрация може да се изкуши да потърси военно решение на проблема? В края на краищата, нали Втората световна война, до голяма степен, бе резултат от Голямата депресия от 30-те години. Способен ли е Вашингтон да започне нова голяма война, например в Иран, опитвайки се да излезе от кризата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
Дори към настоящия момент се заемат милиарди евра на относително ниски лихви и то за години напред .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
Ако един валутен съюз се разпадне то твърде скоро ще се образуват нови валутни съюзи. Европа не може да съществува разединена . Самото евро е толкова обвързано със световната икономика , че излизането на страни от ЕЗ е стотици пъти по-вероятно отколкото изчезването на еврото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 12 години
а ти не бъди толкова наивен. ако нямаше опасност от войни големите държави нямаше да държат една камара ядрени ракети и войски в готовност, както е сега. или мислиш, че с тях ще се пазим от извънземните. Има хора, които търпят и хора, които иска да бъдат търпяни. Природата се стреми към равновесие винаги. Ако не става по лесния става по трудния начин. Това статутково сега не предразполага към равновесие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 2
stone kold
преди 12 години
помислете ако утре кажат еврото ве4е не е офицялна разплаштателна единица, сваляме я от платформите за търговия......какво би се полу4ило в световен мащаб?така малка представа имате ли си или само дрънкате? 3 световна ще е най малкото което може да се слу4и, големи хора интелигентни гледам са си изгубили ума фалит та фалит ами нема да има фалит
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 0
topfly
преди 12 години
Не само кредиторите искат да се избегне този сценарий. Всеки който веднъж фалира е обречен още много дълго време да плаща висока рискова премия на кредитиращите го.България вече близо 15 години е икономически стабилна и има един от най-ниските публични дългове в цяла Европа и въпреки това ни кредитират с доста сериозна рискова премия заради стари грехове!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
По скоро кредиторите тряба да си направят клуб и да излязат с ясни искания и предложения. Тях друго освен ЕЦБ да купи директно книгите им не ги устройва и вече ЕЦБ от своя страна ще изисква бъдещо изплащане задължително в евро и ще им се обяви мораториум на плащанията до момента в който не си стабилизират бюджетите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
supertrader
преди 12 години
При обезценка на парите бизнеса печели , защото само вложените пари след това носят пари от новите. Губят тези , които стоят на кеш и парите им не са работещи.В случая кризата с ЕЗ е проблем повече за кредиторите и ..изненадвам се че те не дават идеи как да се размине тя. Кредиторите са тези които ще си загубят парите при разпадане на ЕЗ , никоя от страните която напусне ЕЗ няма да си плати дълга в същата стойност в която го е правила и ще загубят 90% от стойността на парите които са вложили в тези дългови книги. Разбираемо е че лидерите в ЕЗ вятър ги вее на бял кон и решителни мерки не се взимат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още