IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги: ЕЦБ няма да увеличи програмата си за изкупуване на ДЦК

Президентът на ЕЦБ коментира и разпадането на еврозоната, нарушавайки едно от табутата на централната банка

11:55 | 19.12.11 г. 11
Автор - снимка
Създател
<p>
	Президентът на Европейската централна банка Марио Драги.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Европейската централна банка Марио Драги. Снимка: Ройтерс

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги попари очакванията на инвеститорите, че банката ще ускори програмата си за изкупуване на ДЦК с аргумента, че ЕЦБ не може да надхвърли мандата си, съобщава Bloomberg, цитирайки интервю на централния банкер дадено за Financial Times.

„Хората трябва да приемат, че ние винаги ще действаме в съответствие с мандата си и в правната рамка, върху която е създадена банката“, казва Драги. „Важното е да възстановим доверието в Европа, както на гражданите, така и на инвеститорите. Не можем да постигнем това, като рушим доверието в ЕЦБ.“

ЕЦБ се противопоставя на натиска да ускори програмата си за изкупуване на облигации, посочвайки, че правителствата трябва да намерят устойчиво решение на дълговата криза.

Вместо върху изкупуването на облигации централната банка се фокусира върху подкрепата си за банковия сектор. Тази седмица ЕЦБ се очаква да предложи на банките в еврозоната неограничени 3-годишни заеми. Драги подчертава, че банките сами ще решат какво да правят с тези парите.

„Едно от нещата, които могат да направят е да купуват ДЦК“, казва той. „Но това е само една от възможностите. Целта ни е да накараме банките да финансират реалната икономика, особено малкия и средния бизнес“.

Драги заявява, че ЕЦБ ще действа като агент на Европейския фонд за финансова стабилност (EFSF), който има мандат да извършва интервенции на облигационните пазари. Фондът се очаква да започне да купува облигации през януари 2012 г.

На въпрос дали ЕЦБ възнамерява да извършва пазарни интервенции, за да ограничава нарастването на доходността по европейските облигации, Драги заявява, че „валутната политика не може да реши всичко“.

В интервюто Драги предупреждава и за цената на разпадането на еврозоната, нарушавайки едно от табутата в банката.

Това че Драги си позволява да обсъжда сценарий за валутния съюз, който неговият предшественик Жан-Клод Трише определи като „абсурден“, илюстрира сериозността на ситуацията.

Драги посочва, че изпитващите затруднения страни от еврозоната, които напуснат валутния съюз ще се сблъскат с още по-тежки икономически проблеми. От друга страна ще се сблъскаме с прецедент, при който основополагащи закони на Европейския съюз (ЕС) ще бъдат нарушени. „Никой не може да каже как би свършило всичко това“.

Страните, които напуснат валутния съюз и девалвират валутата си ще се сблъскат с „висока инфлация“. Те няма да успеят да избегнат и структурните реформи, които така или иначе ще трябва да бъдат проведени, „но в този случай от доста по-слаба позиция“, каза Драги. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 2
stone kold
преди 12 години
да нападнем и унищожим злото на света америка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
Малките умове обсъждат хора... и слагат минуси. Всичко опира до умствен капацитет разбира се.Един човек може да наслага много минуса, като, отива на коментари, системата има слабост, и после щрака минуси, колкото си иска.... Тука има само няколко " нискочели екземпляра" във форума, дори не си заслужава да им се споменаваме имената.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
Остави братко, нали знаеш: Мъдрите хора се учат от грешките на другите, а глупавите от собствените си...Който отказва свобода за другия, не я заслужава за себе си. Нека всеки да извърви пътя, който си заслужава.Великите умове обсъждат идеи. Обикновените умове обсъждат събития. Малките умове обсъждат хора...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 2
sel4o
преди 12 години
до diado mrassПатилан се опитва да даде акъл човека докато е време, не му се присмивайте. Гърци, европейци, фондове и национални банки /разбирай паралиите/ гълтат яко злато в момента, за сметка на вече закъсали банки и компании, които разпродават за да вържат годишния си баланс. Кой мислиш ще се смее последен след месец-два?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
supertrader
преди 12 години
Драги е контра , действията му ще са такива
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 3
diado mrass
преди 12 години
Патилански, абе Брато, ти да не би да си се нагушил със злато и сега се мъчиш да върнеш котировката? Направо си напът да повишиш самоубийствата повече от гръцките...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 0
bertram
преди 12 години
Не знам защо редакторите и авторите на статии в инвестора слагат заглавията все едно са от черния ПР на Би Ти Ви-то.Драги е пич и има желание , но просто чака да му дадат карт бланш. Не иска да прави сечено на Германия и е нормално. А по отношение на подкрепата му за банките с 3 годишни кредити - това е супер подкрепа в момента. От заглавието излиза, че Драги е контра, а реално не е така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 8
Патилан
преди 12 години
В началото на 2012, ако сме живи, ще видим крушение на системата на долара и на еврото, девалвация, хиперинфлация, вълна от банкрути в сферата на финансите и обслужването. Ще изгърми нещо такова, в сравнение с което Великата депресия от 1929 г. ще изглежда като раходка в парка. Ще започне разпадането на единния световен финансов пазар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 9
Патилан
преди 12 години
Когато страните се намират в такава ситуация, обикновено пускат печатниците и печатат пари, които са необходими за обслужване на своите дългове. Това води до хиперинфлация и унищожение на валутите. Това става с долара. Какво ще е равнището на новата хиперинфлация. Може да е такава каквато беше във Ваймарската република. Тогава парите се обезцениха до такава степен, че бяха използвани за тоалетна хартия. Това ще бъде най-катастрофалната хиперинфлация в историята. Икономиката ще премине на бартер, хората ще се върнат към обменната търговия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 7
Патилан
преди 12 години
Дали е възможно да се избегне хиперинфлацията. Не, не е възможно. Беше направено всичко тя да се случи !!! И вече е извън всякакъв контрол. Всичко това е невъзможно да бъде вярно. Сумарният дълг на САЩ надминава 75 трилиона долара. Но и това не е всичко. Стигна се до абсурдната ситуация мошеникът, т.е. САЩ, хванат с фалшиви карти, да обявява великодушно "на всички, на които дължа пари, прощавам. Кошмар. Доларите, както е известно, не са държавна собственост на САЩ. Те са собственост на една частна банка, но се гарантират с ... държавни облигации на САЩ. Сами сте си виновни, кой ви е карал да ги приемате! Разбира се, има и риск да почнат да стрелят по мошеника. Но тогава печели онзи, който има по-голям пищов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още