IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пловдивчани ще се таксуват от утре чрез SMS-билет в градския транспорт

Новата услуга е изгодна за служителите на корпорациите заради данъчните фактури, оферти са изпратени още в София, Варна, Бургас и Русе

14:29 | 19.12.11 г. 5
Пловдивчани ще се таксуват от утре чрез SMS-билет в градския транспорт

 

От утре – 20 декември 2011 г., пътуващите по две от градските автобусни линии в Пловдив ще имат възможност вместо да си купуват обичайното хартиено билетче, да се таксуват с SMS от телефоните си.

Тази иновация се въвежда за първи път в България в автобусните линии с номера 4 и 15, които се обслужват от частния превозвач „Хеброс бус”.

Проектът се реализира от пловдивския превозвач и от българо-чешкото дружество Ерика – БГ. С устройства за таксуване чрез кратки съобщения от мобилен телефон засега са оборудвани 20 градски автобуса.

Инвестицията в размер на 350 хил. евро е изцяло за сметка на Ерика-БГ. Освен устройствата за валидиране на „билетите” и контрол върху непознатото до този момент таксуване, са изразходвани средства за сървър, за свързването му със сървъра на компанията майка в Прага, за хостинг и обучение на персонала.

Поддръжката на системата ще се извършва от Ерика-БГ.

„Хеброс бус” е подготвил за разлепяне по градските рейсове информационни листовки. Отделно кондукторите ще раздават и малки картончета с размер на визитни картички, в които е даден пример какво точно трябва да е съдържанието на SMS –а, за да бъде признат като билет.

Системата е направена така, че текстовото съобщение ще бъде зачитано само, ако е подадено 25 секунди преди пристигането на контрольора. Само след няколко мига се получава потвърждение за таксуването.

Един такъв билет ще важи за срок от 45 минути – това е най-дългата автобусна линия на превозвача.

Цената на този билет е 1,20 лева с ДДС, което е с 20 стотинки повече от цените на градския транспорт в Пловдив в момента.

Устройствата на кондукторите и контрольорите имат дори паник бутон за защита от евентуални  агресии на пътниците, а „билетите” отговарят на всички изисквания на министерствата на финансите и на транспорта, в тях е включена и задължителната застраховка на пътниците.

Слeд  седмица с устройства за SMS-билети ще бъдат оборудвани още 20 автобуса от други две градски линии на „Хеброс бус”.

По-нататъшното разгръщане на проекта предвижда чрез SMS-и да се издават дневни, седмични и месечни карти за линиите на компанията в Пловдив.

Последна актуализация: 12:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
aldy
преди 12 години
"Елегантен" (малко Мечешка елегантност, ама нейсе) начин да се вдигнат цените на автобусните превози. И от какъв зор? Що не погледнат как в София въвеждат нови начини за таксуване, а тия тук ще ни набутват на някави си чехи. После оправданието ще е с тях. *** балкански номера. Аман вече от главоци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
mathematician
преди 12 години
Само да вметна, че в Пловдив голяма част от градския транспорт е частен както е отразено в статията "частния превозвач Хеброс бус".Общината по никъв начин не е намесена тука.А дали е простотия или не - нека частника си решава и да преценява след години.А и въпросната фирма "Хеброс бус" е доста добра в обслужването на пътниците. Шофьорите им носят вратовръзки и костюми. Персонала има униформи и закачени баджове и знаеш кой ти къса билетчето. Автобусите им са чисти - сравнително нови. Пускат парно зимата и климатици през лятото. И няма нищо общо с действителността по софийските рейсове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
Jekata
преди 12 години
Много са ми "симпатични" такива нововъведения.Народа няма пари за хляб, няма интернет по села и паланки, някои карат с по 130 лв. на месец, но въвеждаме система за SMS билети...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
stanislavnba
преди 12 години
Няма такава глупост. Кой нормален човек ще дава с 20% повече и ще му е доста по неудобно да се таксува така. Даваш си парите на кондуктора и готово. В англия и Сащ няма кондуктори а има машинка в която си вкарваш парите и ти дава билетче. Толкова ли е трудно и тук така да се направи. Ще спестят сумати пари от заплати и ще е 1000 пъти по удобно за хората. И няма да храним някаква глупава чешка компания??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Бате Пешо
преди 12 години
За нашите условия това е тотална простотия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още