IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лош момент да отвориш най-големия градски мол в Европа

Докато британската икономика върви към рецесия, в Лондон днес откриват Westfield London

10:49 | 30.10.08 г.
Лош момент да отвориш най-големия градски мол в Европа

В Лондон днес ще бъде открит мол, който се рекламира като най-големия градски търговски комплекс в Европа. 

Westfield London е на стойност 1,7 млрд. паунда (2,1 млрд. евро) и се намира в западната част на столицата върху терен с размерите на Бъкингамския дворец и градините му. Молът разполага с площ от 148 хил. кв. м и има 265 магазина, както и 50 ресторанта, фонтани и палми.

Изборът на момента обаче надали може да бъде по-лош, коментира Wall Street Journal. Британската икономика върви към рецесия, а десетилетният бум на потреблението на Острова свърши.

„Точно тези обстоятелства не сме ги избирали“, признава Майкъл Гутман, управляващ директор за Великобритания и Европа на австралийската Westfield Group, която е оператор на мола. „Но това е дългосрочен проект“, добавя той.

Собствеността на Westfield London се разделя по равно между Westfield и Commerz Real Investments, подразделение на немската Commerzbank.

Инвеститорите планират молът да бъде посещаван от над 21 млн. души годишно, или 60 хил. на ден.

Westfield има 118 мола из целия свят, но този в Лондон е най-големият като обща инвестиция. Като част от проекта двете компании са вложили над 170 млн. паунда в изграждането на транспортна инфраструктура, включително и нова метростанция и нова наземна ж.п. връзка.

Според Гутман именно транспортните подобрения и създадените 7 хил. работни места в мола са основните ползи за Западен Лондон.

„Очакваме положително влияние в тази част на града. Пуснете камъче в локвата и вълните се разнасят. Ще видите нови работни места и увеличаване на цените на жилищните имоти“, остава оптимист въпреки кризата Гутман, цитиран от AP.

Молът в Лондон не е единственият проект на Westfield във Великобритания – групата има планове да отвори търговски комплекс в Бристол през 2010 г. и друг в Източен Лондон в близост до мястото, където ще се проведат Олимпийските игри през 2012.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още