IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три причини, които обуславят ръста на златото

Вчера ценният метал подмина съпротивата от 1000 долара за тройунция

11:46 | 09.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Три причини, които обуславят ръста на златото

През изминалата седмица ценните метали и в частност златото се радваха на сериозен интерес от страна на инвеститорите. Лекото отстъпление на акциите донякъде помогна това да се случи, но съвсем не е единствената и най-важна причина. Фючърсите на ценния метал регистрираха 4.2% ръст за миналата седмица и подминаха върха от началото на месеца от 971 долара за тройунция. През целия август златото се движеше в диапазона от 930 до 971 долара за тройунция и с нищо не издаваше настоящото развитие.

Вчера ценният метал подмина психологическата съпротива от 1000 долара за тройунция, която последно беше достигната на 20 февруари тази година. Докато през лятото бяхме свидетели на няколко неуспешни опита на ценните метали да пробият позитивно рейнджовата търговия, сега са налице няклоко предпоставки, които ни карат да мислим, че се поставят основите на по-продължителен позитивен тренд.

Обем. Когато е налице пробив в цената на който и да е финансов инструмент, повечето инвеститори следят отблизо обема на търговия преди да се решат да играят, тъй като силният обем и растящите цени потвърждават тренда. Обемът при златото от последните няколко сесии показва равномерен ръст над средното равнище, което е доказателство, че институционалните инвеститори са започнали да изграждат позиции, което ще им отнеме време. В подкрепа на последното твърдение са ширещите се опасения, че бавното възстановяване на щатската икономика ще доведе до засилени инфлационни процеси, които биха били неутрализирани с инвестиции в злато.

Валута. Един от най-важните фактори, които подкрепят ръста на златото, е отслабващият долар. От март досега щатската валута губи силата си спрямо останалите валути и това е нормално на фона на засиленото печатане на пари в САЩ. Всички виждат намалената покупателна сила на американския долар и това е достатъчно, за да се налее повече гориво в двигателя на ценните метали и те да продължат да растат.

Стимулите на ФЕД. Сегашната администрация в САЩ полага неимоверни усилия да измъкне страната от хватката на рецесията и да предизвика нов подем. В този момент евентуална инфлация би се възприела в умерени граници, тъй като ще бъде предизвикана от икономически ръст, което е по-добре от намалено потребление и безработица. Така стимулационната политика на ФЕД носи в себе си неизбежна инфлация, която се оценява като по-малкото зло. Правителството печата пари, за да финансира инфраструктурни проекти, които да подпомогнат икономиката и да създадат работни места. Повишената ликвидност, обаче, е проблем, който е доказал в историята, че не може да отшуми бързо въпреки уверенията на шефа на ФЕД Бен Бернанке за това. Тази правителствена политика е вероятно да се окаже още една предпоставка за дългосрочното повишаване на цената на златото.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още