IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделките за придобиването на Евроком и Кейбълтел са за общо 200 млн. евро *

Придобиванията са сред първите сделки на EQT V в Източна Европа, фондът планира нови инвестиции в региона през следващите години

12:32 | 29.10.09 г.
Сделките за придобиването на Евроком и Кейбълтел са за общо 200 млн. евро *

Фондът на EQT Partners - EQT V, придобива 100% от Евроком и 70 на сто от Кейбълтел в сделка, която възлиза на над 200 млн. евро. В самото начало двете дружества ще работят паралелно, но се предприемат стъпки да бъдат обединени, стана ясно на пресконференция днес.

В края на юли Комисията за защита на конкуренцията разреши концентрацията.

След Нова година ще стане ясно и новото име на дружеството, обяви Ищван Полони, главен изпълнителен директор на новата компания, чиято мрежа покрива 1,3 млн. домакинства, или почти 50 на сто от страната.

Двете компании заедно ще имат половин милион потребители, включително индивидуални и бизнес, като държат 20 на сто дял в платената телевизия, 26 на сто пазарен дял в кабелната телевизия, 13 на сто в широколентовия интернет достъп и 2 на сто във фиксираните телефонни услуги.

Новата компания ще разчита на органичен растеж, но не изключва и придобиване на конкуренти, ако се появи такава възможност. Първите инвестиции ще бъдат насочени към дигитализирането на телевизията, както и представянето на ново поколение широколентов интернет.

EQT V купува 100% в Евроком от Варбург Пинкус и дела на Джин Филипс в Кейбълтел. Собственик в Кейбълтел с 30% остава Рон Финли.

Сделката включва и Кейбълтел Македония, която е пазарен лидер в югозападната ни съседка, обясни Полони. Общо трите компании имат годишни приходи от приблизително 70 млн. евро.

Тези придобивания са първите сделки на EQT Partners в Източна Европа заедно със сделка в Полша. От EQT са традиционно активни в Северна Европа, Северна Америка и Азия, като планират да разширят своето присъствие в Източна Европа през следващите години.

*Актуализирана в 13:22

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още