IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen купува дял от 20% в Suzuki за 2,5 млрд. долара

Общо двете компании са продали повече автомобили през първото полугодие от сегашния световен лидер в сектора - Toyota

10:10 | 09.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Volkswagen купува дял от 20% в Suzuki за 2,5 млрд. долара

Volkswagen ще купи дял от 19,9 на сто от японската компания Suzuki Motor за 2,5 млрд. долара, като Suzuki ще използва половината от тази сума, за да купи от своя страна акции в немския производител на автомобили, съобщи Ройтерс.

Акциите на Suzuki скочиха с 3,5 на сто на фона на рязък спад при останалите японски производители на автомобили.

През последната половин година от ръководството на Volkswagen са заявявали, че Suzuki представлява интерес предвид опита си в производството на малки коли, които са важен сегмент при конкуренцията за развиващите се пазари.

За Suzuki пък ще бъде от полза да има партньор като Volkswagen за инвестиции в зелени технологии, коментират анализатори на сектора.

Новината за алианса между Volkswagen и Suzuki идва едва дни, след като PSA Peugeot Citroen и Mitsubishi Motors обявиха, че проучват възможностите за задълбочаване на връзките си, които досега се ограничаваха до партньорство в проекти.

Преди година Suzuki купи обратно дела от 20 на сто, който беше собственост на General Motors.

За първите шест месеца на 2009 г. Volkswagen има продажби на 3,265 млн. превозни средства, а Suzuki – на 1,15 млн., или общо 4,415 млн. превозни средства. За сравнение най-големият производител в света в момента – Toyota, е продал 3,564 млн.

За разлика от евентуалното комбиниране на PSA и Mitsubishi Motors, което мнозина виждат като съюз на слабите, Volkswagen и Suzuki се нареждат сред най-силните производители на автомобили заради големите си експозиции съответно към китайския и индийския пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още