IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аржентина преструктурира дълговете си, излиза на финансовите пазари

Обявените в края на март намерения за погасяване на стари задължения вероятно ще бъдат реализирани днес

13:30 | 16.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Аржентина преструктурира дълговете си, излиза на финансовите пазари

Аржентина ще обяви план за преструктуриране на дългове на стойност 20 млрд. долара, обслужването на което бе спряно при последния мораториум върху външния дълг на страната. Намеренията за това бяха обявени още в края на март, а решаването на проблема ще позволи на страната отново да има достъп до международните финансови пазари.

„Важно е да продължим да правим нещата правилно, за да могат нашите компании – малки и големи, да могат да привличат капитал от чужбина“, обяви президентът на страната Кристина Фернандес де Кирхнер, цитирана от Bloomberg.

Очаква се предложението да бъде да се изплатят по 54,5 цента от всеки долар номинал, в случай че не се включват плащания по варанти, обвързани с икономическия ръст на страната. Ако цената бъде обвързана с тях, то тя вероятно ще е по-висока, смятат анализаторите на RBS Securities.

Предишното преструктуриране на дълга бе извършено през 2005 година, а тогава инвеститорите са получили по 57 цента за долар номинал, съобщават от Exotix Inc, компания, специализирана в проблемни ценни книжа.

Днес Exotix котира аржентинските облигации по 49,5 цента за долар номинал, което е в близост до най-високите нива от 2001 година досега. За сравнение непосредствено след фалита на Lehman Brothers през септември 2008 година облигациите се търгуваха при 11 цента за долар номинал.

Според експертни оценки Аржентина има нужда от привличане на 12,5 млрд. долара тази година, като около 6 млрд. от тях все още не са осигурени. Това е и една от основните причини, заради която се прибягва до преструктуриране на старите дългове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:02 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още