IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бягане за здраве

След футбола, бягането е най-разпространеният спорт сред мъжете по света - и то e за добро

16:15 | 06.08.09 г.
Бягане за здраве
Бягането е отлична кардио тренировка. Това е най-ефективният начин да заместите кардио фитнес упражненията и да горите калории за оптимално време. Ако бягате на пътечка със скорост приблизително 10 км/ч ще изгаряте по 700 калории за час тренировка.

Бягането е евтино. Не трябва карта за фитнес или да си купувате каквито и да било уреди. Единственото оборудване, което ви трябва, е чифт здрави и удобни обувки, чорапи, панталонки и тениска. Може да бягате в парка или в двора на някое близко училище.

Отстранява стреса. В бягането си сам срещу пътеката, алеята или игрището, чуваш дишането си и стъпките по асфалта. След близо 20 минути тичане натрупаното през деня напрежение отстъпва пред умората и мисълта се избистря.

Тичането също така освобождава ендорфини – онези така наречени хормони за добро настроение, които освен всичко останало, помагат на тялото да се чувства добре и облекчават болката.

Полезно е за здравето. Като средство за отслабване, тичането увеличава здравината на костите и предотвратява възникването на остеопорозата – което е особено важно за жените с напредване на възрастта. Бягането прави чудеса и за сърцето, намалявайки значително риска от болести на сърдечната система. Това е защото тичането е аеробно упражнение.
 
Въпреки всичко обаче, бягането остава спортът, който може да причини най-много травми на човек от всички физически активности. Не случайно то е и най-тежката част от триатлона в спортните състезаня, при която си проличава добрият състезател. При спазване на определени условия, тичането няма да е нищо друго освен удоволствие.
 
Изборът на подходящи обувки е от първостепенна важност. Маратонките или гуменките влияят значително върху това как се чувства цялото тяло по време на бягане. Те предпазват ходилата, колената, тазобедрените стави и дори гърба от излишно напрежение.

„Най-подходящите обувки за бягане са онези, които са съобразени с начина, по който се движите“, казва Сам А. Лабиб, асистент професор по ортопедична хирургия в университета Емори пред Menshealth.

Докато тичате наблюдавайте начина, по който кракът ви стъпва на земята. Ако стъпвате първо на пета и тежестта преминава към външната част на стъпалото, имате нужда от обувки със супинатор – стелки, при които вътрешната част е с плътно възвишение за поддържане на свода на ходилото.

Ако тежестта преминава към вътрешната част на крака, то тогава имате нужда от обувки с твърда част на петата.

В случай, че стъпвате равномерно от петата към пръстите без да изкривявате ходилото, то сте от щастливците, които нямат нужда от допълнителни стелки или специални обувки за тичане. При всички случаи обаче, ако тежите над 90 кг. се нуждаете от допълнителни стелки в обувките.
 
Подбор на терена за тичане не бива да се пренебрегва. Алеите за колоездачи или пътеки в парка са най-подходящото място за бягане. Една от причините кенийците да са едни от най-издръжливите и бързи спринтьори е мястото, където провеждат тренировките си – терените са покрити с мека почва, която щади ставите им. Този факт им позволява да развиват силата и издръжливостта си с минимален риск за нараняване. Тук се добавя и успокояващият ефект на природата, която заобикаля алеите. Ето защо следващият път, когато решите да тичате, изберете мека настилка.
 
Тичане по брега – тук тренировката се съчетава с морския въздух и ритмичния шум от вълните, които се плискат по брега. Бягането върху мокрия пясък е по-трудоемко, но за сметка на това прави тялото по-здраво и издръжливо, защото за всяка стъпка ходилата и краката трябва да работят по-здраво.
 
Бетонът и асфалтът са най-лошата настилка, върху която може да се бяга. Освен по-тежки нараняваня при спъване, проучванията показват, че онези, които бягат основно на асфалт по-често получават болки в свода на ходилото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още