IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рубини: Дните на Италия в еврозоната са преброени

За да разреши икономическите си проблеми страната трябва да се върне към лирата, което на практика ще предизвика разпада на еврозоната, коментира икономистът

07:50 | 11.11.11 г. 28
Автор - снимка
Създател
<p>
	Нуриел Рубини.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Нуриел Рубини. Снимка: Ройтерс

Италианският дълг, възлизащ на 1,9 трлн. евро, може да се окаже толкова голям, че преструктурирането му да не разреши икономическите проблеми на Италия и излизането на страната от европейския валутен съюз да се окаже неизбежно, пише известният професор от Нюйоркския университет Нуриел Рубини в коментар за Financial Times.

Италия спечели главната роля в драмата около европейската дългова криза, засенчвайки Гърция, на фона на нарастващите страхове, че прекомерната задлъжнялост на някои европейски страни ще доведе до хаос и рецесия за целия регион.

Поради ключовото значение на италианската икономика, останалите страни от еврозоната може да се опитат да я задържат във валутния съюз. Икономическите фундаменти на страната обаче няма да се подобрят само с преструктурирането на италианския дълг.

„Като се има предвид, че Италия е твърде голяма, за да фалира, преструктурирането на публичния й дълг вероятно ще се случи насила“, посочва Рубини.

„Въпреки че подобно развитие частично ще реши количествения проблем с огромния и неустойчив италиански дълг, то няма да реши останалите проблеми на страната, като високия дефицит по текущата сметка, липсата на външна конкурентоспособност, задълбочаващия се спад на брутния вътрешен продукт (БВП) и отслабването на икономическата активност“, казва той.

„За да разреши тези проблеми Италия, както и други страни от периферията на еврозоната, трябва да напусне валутния съюз и да се върне към националната си валута - лирата, което на практика ще предизвика разпада на еврозоната“, предвижда икономистът.

„Преструктурирането на дълга, което ще доведе до чувствителни загуби за кредиторите, няма да възстанови икономическия растеж и конкурентоспособността. Ако не може да девалвирате, единствената останала опция е да изоставите еврото и да се върнете към лирата и другите национални валути“, завършва Рубини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

29
rate up comment 1 rate down comment 0
julior
преди 12 години
rover, na mene mi stava tajno, kato cheta, che na tebe ti e tajno. Ama si otvori ochite i kato razberesh, che neshtata ne sa chak tolkoz prosti, kolkoto ti se iska, njama da ti e tajno. Togava shte si besen! Pomisli si za detzata, vmesto da retzitirash postulati ot minalija vek, shtoto kato gledam si nad 60. s dobro.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 1 rate down comment 0
Pitashtia
преди 12 години
Дано не е прав. Вързани сме за Еврото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 5 rate down comment 6
Иван Митев
преди 12 години
Проф. Нуриел Рубини още вярва на свои учители и колеги ( в т. ч. Джон Мейнард Кейнс, Джон Кенет Гълбрайт, Милтън Фридман, Йозеф Стиглиц, Пол Робин Кругман, специалисти като тазгодишни носители на Нобелова награда - американските икономисти Томас Сарджънт и Кристофър Симс, експерти на МВФ (в т. ч. председателят на МВФ г-жа Кристин Лагард), СБ (в т. ч. президентът на СБ г-н Робърт Зелик), ЕЦБ (в т. ч. Председателят на ЕЦБ г-н Марио Драги) и други) без да отчита тяхна кардинална слабост да не правят разграничение при държавно финансово управление, в зависимост от ползвани Златни или Незлатни пари, в т. ч. допуска Грешка на Джон Лоу, което подсигурява непълноценни преценки за противодействие срещу криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 12 години
Хехе... интересен спор! Според мен и двете тези имат основание. Помним преди 3 г. лавината от реклами за кредити "по телефона", "за 5 минути", "без поръчители" и к'во ли не още... От друга страна всеки си носи глава на раменете.Имам познат българин с американско гражданство, който преди 10-тина години беше имал проблеми с администрацията там: отказали му някаква услуга, защото нямал "Credit History"! Той пичът, като ортодоксален нашенец, се пазел като дявол от тамян от всякакви форми на заборчляасване. :lol: Наложило му се зорлем да влезе в крак, защото иначе изпадал от социума... :lol: Имам чувството, че при правителствата този парадокс е още по-фрапантен!Пак там, други мои приятели, младо семейство, купиха къща за $280,000.- Нанесоха се и вече живеят в нея 2 г., а парите младежът ще ги е изкарал след 30 г. Лошо нема, но в същото време полицата и ипотеката му сигурно вече са сменили 3-4 банки и навсякъде са снесли по някой лев на разни марки и модели трейдъри, а още 28 години...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 0
edimi
преди 12 години
Защо не отчиташ и още нещо, което е част от хронологията? Хронологията/според мен/ изглежда като коктейл от политико-икономически причини. По простичко така: високотехнологични производства с отпадане на човешки труд-производства с големи обеми-ограничени пазари-разширяване на пазари/събаряне на "стената"/-отново ръст в производство-финансова спекула на база "пророкувани" резултати-отнова насищане на пазари-опит за стимулиране,първо с понижаване на качество/по чести покупки/-ново "запичане"-стимулиране на потребление чрез кредитиране/печатане на пари/и отново спекула, но след като хората с евтини пари и на вноски са потребили от една страна нужните им неща, а от друга самите те не са произвели и продали паричната равностойност, какво се случва? - свръхпоизводство и невъзможност един ограничен пазар/на всичкото отгоре с демографски проблеми, и то точно в развитите икономики/да консумира, все пак не изнасяме за галактиката. А допуснатата финасова спекула е приоритет на полит-финанс елит
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 0
edimi
преди 12 години
В БГ, един от фиктивните компоненти, беше включването на оборота от търговия с недвижими имоти в БВП.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 2
rover
преди 12 години
Tigerdragon, чета ти коментарите и ми става тъжно. Виновни били и даващите. Ами то и на онези, дето вземат от лихварите пари с пълното съзнание, че няма да могат да ги върнат при условията при които са взели парите - и на тях даващите им са виновни. Къде ви учат на тези неща - в университетите ли?Ако нямахме никакъв държавен дълг и не ни се налагаше да искаме пари, кой щеше да ни фалира? Престанете да правите сложни анализи, престанете със сложните разсъждения. Нещата са прости - харчи по-малко, отколкото изкарваш. Нещата са в задънена улица заради хора, живеещи не според възможностите си. Онова дето го пишеше в учебниците, че ресурсите са ограничени, а желанието за потребление - безгранично,е.вярно. Дисбалансите са страшни. Дошло е време за плащане. И сега хора като теб реват, че е дошъл лихварят. Да ги изнудва. Вместо да пишеш дълги постинги - помисли малко.Абе BigBear го е казал точно, кратко и ясно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 0
tigerdragon
преди 12 години
Абсолютно! Цялата световната икономическа система се оказа финансова пирамида.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 0
tigerdragon
преди 12 години
Простете, сайтът ми съкращава дългите коментари и се получават нелепици...Сега виждам, че тезата ми не е пълна и ясна без двете ми мнения тук: http://forum.investor.bg/news/comments/125161/337.htmlДа виновни са правителствата, които взимаха кредитите, но е виновна и другата страна заемащите. В тая история много любопитно се обърнаха ролите на тоя, който яде баницата и тоя който му я дава. Да го сравним с наркотична зависимост. Дилърите правеха на правителствата предложения, на които не могат да откажат свежите пари, кредитите отвън, които ще се изплащат от следващите мандати. В един момент се оказа, че всички държави са зависими от кредитите, защото вече са пристрастени. И сега дилърите им казват: Ау, ама вие сте едни пропаднали наркомани и не можете вече да ни платите дрогата! А ни дължите и пари за предишните дози! и ги сриват... Правителствата взимаха кредити и си мислеха, че са тези, които ядат баницата. А се оказа, че държавите са попаднали във фатален капан.@jimar
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 0
jimaru
преди 12 години
" А държавите, на днешно време, са фатално зависими от нови траншове кредити свежи пари."Такава висока зависимост имат *** финансови пирамиди. Това са "днешните държави". Тъжна картинка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още