IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Земетресението в Напа нанесе щети за стотици милиони долари на винарите

Очакваната силна реколта за 2014 г. обаче вероятно няма да бъде значително засегната

15:10 | 26.08.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Силното земетресение, което разлюля долината Напа в Калифорния в неделя, най-вероятно е нанесло щети за стотици милиони долари на винарните в областта, предава Ройтерс. Общата сума на загубите за икономиката на региона обаче вероятно ще бъде неколкократно по-висока.

Повече от 200 души бяха ранени по време на земетресението от 6,0 степен по Рихтер - най-силното в Калифорния за последните 25 години. Повече от 50 сгради в Напа – град със 77 хил. жители североизточно от Сан Франциско, са обявени за опасни и достъпът до тях е забранен. Очакват се и още щети. 

Земетресението се случи в средата на сезона на гроздобера в Напа. Тя е сред калифорнийските области, които произвеждат най-много вино от сортовете Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Chardonnay и Sauvignon Blanc. В сектора са заети хиляди хора.

Все още няма данни за пълните щети, нанесени от труса, но говорител на винопроизводител от региона твърди, че очакваната силна реколта за 2014 г. няма да бъде значително засегната. 

В част от Напа са напукани фасадите на редица сгради, а във винарните има много счупени бутилки, независимо от мерките, които са взети против земетресения. Компанията за оценки на щетите от природни бедствия CoreLogic счита, че пораженията са на стойност между 500 млн. и 1 млрд. долара.

Около една четвърт от тези щети са щети по сградите. За сравнение, след земетресението в Сан Франциско през 1989 г. са подадени застрахователни искове на стойност 1,8 млрд. долара. Институтът за застрахователна информация в Ню Йорк оценява щетите от земетресението на стотици милиони долари, въпреки че най-вероятно щетите върху икономиката ще са няколко пъти по-високи. Основната причина за това е, че само 6% от домовете в Напа имат застраховка срещу земетресения, твърди Робърт Хартуиг, президент на института. 

В понеделник винопроизводството спря почти напълно дейността си, докато служителите почистваха и поправяха щетите по лозята и избите. Мениджърите на Napa Barrel Care, компания, която съхранява продукцията на много местни винопроизводители, цял ден събират разлято вино и търсят нови бъчви, в които да бъде съхранявана продукцията, разказва собственикът ѝ Майк Блум.

Много от досега използваните бъчви са счупени или спукани и натрупани на безредни купчини по време на земетресението, а във въздуха се носи миризма на ферментиращо грозде.

"Пълен хаос", разказва Рик Руис, директор на търговската верига TwentyFour wines, която е един от клиентите на Napa Barrel Care. По думите му много от служителите му носят маски, за да се предотврати натравяне с въглероден монооксид. "Това е истински логистичен кошмар", добавя той.

Земетресението от уикенда е най-силното в региона от това през 1989 г., което уби 63 души и причини щети за 6 млрд. долара, припомня Ройтерс.

Вижте кадри от пораженията в галерията на Investor.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Stoqn_Trakiev
преди 9 години
Това би било полезно за нашпите производитли които биха могли да заграбят пазар с високото качество на продукцията си и конкурентната и цена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още