IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как могат да изглеждат новите драхми, ако Гърция напусне еврозоната

Примерните модели на Павлос Ватикиотис от 2013 г. отново се върнаха на мода на фона на кризата в преговорите между Атина и Брюксел

15:49 | 24.02.15 г. 3
Как могат да изглеждат новите драхми, ако Гърция напусне еврозоната

Преговорите за удължаване на програмата за финансова помощ на Гърция доскоро бяха в задънена улица. Въпреки това и Атина, и Брюксел продължават да твърдят, че възможността за Grexit (напускане на еврозоната от страна на Гърция – бел. ред.) е съвсем реална. Това върна спекулациите за появата на нова версия на гръцката драхма, пише руският портал "Вести".

В интервю за France 2 в понеделник еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси заяви, че европейските власти нямат план Б, в случай че Атина все пак реши да излезе от еврозоната. "Забранено ни е да си помислим дори за такъв план. Няма план Б. Обикновено, когато има алтернативен курс на действие, това означава, че ние вече не вярваме в ефекта на първоначалния план", изтъкна той.

Независимо от това, самите гърци вече започнаха да се подготвят за евентуално излизане от еврозоната. Дизайнерът Павлос Ватикиотис още през април 2013 г. представи модели, които могат да бъдат в основата на новата гръцка валута. Неговата работа бе публикувана от портала Protagon.

В своите коментари Ватикиотис посочи: "Започнах да рисувам новите драхми на шега... Но в крайна сметка, резултатът е доста сериозен. По мое мнение паричните средства трябва да бъдат красиви. Това е един вид огледало на страната. Може би най-добрият вариант е, ако от купюрите ни гледат видни хора от страната. Не знам дали моята работа ще потрябва на някого някой ден. Може би Гърция ще се върне към драхмата".

"Новите драхми" на Павлос Ватикиотис можете да видите в нашата галерия

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 1
driverf1
преди 9 години
Ципрас и Варуфакис са ги резервирали съответно за 1000000 (един милион) и 2000000 (два милиона) драхми.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
trendline
преди 9 години
Моето предложение е за Манолис Глезос - човека, който е свалил нацисткото знаме от Акропола през 1941 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
Pivoley
преди 9 години
А Ципрас и Варуфакис защо ги няма?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още