IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Тонев: След като димът и прахолякът се разнесоха, пазарът позагуби чара си

Въпреки това според портфолио мениджъра Алтерко е пример за това, че високотехнологичният сектор на БФБ започва да се оформя постепенно

18:40 | 21.10.16 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

"Сега, когато димът и прахолякът от последната навалица се разнесоха, пазарът ни изглежда позагубил малко от чара си. Е, и той си има „по-красив профил“, с който все още успява да задържи вниманието на някои, но като цяло изглежда предозирането с красота е изкарало от играта доста участници".

По този начин портфолио мениджърът в УД Юг Маркет Фонд Мениджмънт АД Гено Тонев коментира пред Investor.bg  случващото се на пазара ни през последната борсова седмица.

Според него търговията на БФБ през изминалите дни трудно може да се нарече вълнуваща, още по-малко на фона на скорошното експлозивно оживление, съвпаднало с дебюта на първия български ETF. 

Търговската сесия рядко започва със сделка веднага след откриващия аукцион, а до края на деня сделките се сключват сякаш под дулото на пистолет

„Това личи най-ясно в дни като петък – търговската сесия рядко започва със сделка веднага след откриващия аукцион, а до края на деня сделките се сключват сякаш под дулото на пистолет“, описа абстрактно сесията той.

„Не знам дали заради някакво инвеститорско суеверие или недостатъчно изследван от науката календарен ефект, но петъчните борсови сесии понякога могат да са убийствено безинтересни“, коментира още Тонев. „Често имам чувството, че инвеститорите гледат на търговията с български акции в петък като на нещо много близо до това да си превърнал апартамента си в приют за бездомни анаконди – дори да те покажат по телевизията, пак няма да си сигурен дали носиш закуската или ти самият си такава...“

Въпреки това по думите му този петък ситуацията не е чак толкова страшна.

„Вярно, сесията започна типично за деня, но оборотът твърдо мина границата от 100 хил. лева, така че можем да бъдем доволни“, смята финансистът.

По думите му както днес, така и през продходните дни, движенията в цените на повечето активно търгувани акции останаха в тесни рамки.

„Това предопредели и седмичните колебания в стойността на борсовите индекси – SOFIX и BGREIT отчитат понижения под половин процент за петте работни дни, а BGBX40 и BGTR30 са на път да завършат седмицата със спад в рамките на 0,7-0,8 на сто“, коментира Тонев. 

Инвеститорите гледат на търговията с български акции в петък като на нещо много близо до това да си превърнал апартамента си в приют за бездомни анаконди – дори да те покажат по телевизията, пак няма да си сигурен дали носиш закуската или ти самият си такава

Той припомни, че в сряда приключи подписката за участие в последното засега IPO за нашия пазар – това на технологичната компания Алтерко холдинг АД.

На следващия ден бе оповестена и цената на отсичане, при която ще бъдат изпълнени всички класирани заявки, с което на практика бе легализиран успехът на публичното предлагане“, заяви Тонев.

Така, по негово мнение, след продължителна липса високотехнологичният сектор на БФБ започва постепенно да се оформя.

Според Тонев в България има немалко подобни компании. "Само можем да се надяваме първите стъпки на Сирма груп и Алтерко да се окажат заразителни“, коментира още портфолио мениджърът. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
vlado64
преди 7 години
Да особено на сирма груп е много заразителна от 1.20 на 1 лв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 8
Чичо Манчо
преди 7 години
Гено Тонев е 1. Чета с удоволствие коментарите му. Винаги е точен, оригинален, остроумен и с много тънко чувство за хумор... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
bigmamascandal
преди 7 години
E, поне яко ме разсмяхте!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още