IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на ЧЕЗ Електро поевтиняха с 18% след твърдения за извършени нарушения

Борсовата сесия приключи разнопосочно

19:27 | 06.07.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Търговията на Българската фондова борса (БФБ – София) приключи смесено и без особени изменения на индексите.

След като вчера основният индекс SOFIX остана без промяна, днес отчете минимален спад от 0,04% до 711,120 пункта. По-широкият BGBX40 се понижи с 0,03% до 134,66 пункта, а секторният BGREIT остана на зелена територия с леко повишение от 0,01%. Равнопретегленият BGTR30 нарасна най-много спрямо другите три индекса, прибавяйки към стойността си 0,67% до 537,68 пункта.

Оборотът на регулиран пазар възлезе на 1,328 млн. лв. след 183 сделки с 41 търгувани емисии.

Най-печелившата компания за деня е Прайм Пропърти БГ АДСИЦ с ръст в цената на акциите от 10% до 0,55 лв. На второ място е БФБ – София с повишение от 1,8% до 3,06 лв., след като днес обяви, че от утре (7 юли) започва изплащане на дивидент в размер на 0,0048 лв. на акция. На трета позиция по ръст е Централна кооперативна банка, чиито акции поскъпнаха с 0,3% до 1,71 лв.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Най-губещата компания е ЧЕЗ Електро България, като акциите й поевтиняха с 18%. По-рано днес Комисията за защита на конкуренцията с определения предяви твърдения за извършени нарушения по чл.21 от Закона за конкуренцията (ЗЗК) на разпределителните и снабдителните предприятия от икономическите групи ЕВН, ЧЕЗ и Енерго-Про.

Текстовете на ЗЗК се отнасят до злоупотреба с господстващо положение на пазара. Подобно поведение може да засегне налагане на цени, ограничения на производството или необоснован отказ за доставка на стока или услуга.

Компанията опроверга твърденията чрез съобщение на сайта на БФБ – София. В него се посочва, че ръководството на дружеството счита, че административни нарушения не са извършени. „Това становище ще бъде изразено в писмени възражения, които дружеството ще изготви и обоснове пред КЗК в рамките 30-дневен срок, и поддържано в административното производство.

От компанията  твърдят, че са се придържали неотклонно към политиката на Групата ЧЕЗ за спазване в максимална степен на изискванията на регулаторната среда, включително на тези, отнасящи се до избягването на злоупотреба с господстващо положение на пазара, на който то действа.

ЧЕЗ Електро е и лидер по оборот с 1,015 млн. лв. след две сделки. Акциите на ЧЕЗ Разпределение поскъпнаха с 0,77% по време на сесията. 

Свързани компании:

Електрохолд Продажби АД(CEZE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
dex
преди 6 години
Бива ли такава некомпетентност ***. Прочетете си пак урока и напишете истинската причина за спада с 18% на ЧЕЗ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още