IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БФБ посрещна новината за нов пазар изцяло на зелена територия

Във фокуса на вниманието продължават да са междинните отчети на публичните дружества

18:13 | 02.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Всички индекси на Българската фондова борса (БФБ – София) започват седмицата с повишения.

Основният индекс на най-ликвидните компании SOFIX нарасна с 0,49% до 660,53 пункта. По-широкият BGBX40 прибави 0,5% към стойността си, а секторният BGREIT се повиши леко с 0,04% до 108, 43 пункта. Равнопретегленият BGTR30 приключи с ръст от 0,14% до 520,63 пункта.

Оборотът на регулиран пазар възлезе на 1,432 млн. лв. след 471 сделки.

Лидер по оборот е Адванс Терафонд с 478,5 хил.лв., следван от Св. Св. Константин и Елена Холдинг АД с 200 хил. лв. и Химимпорт със 181,9 хил. лв.

Най-печелившата компания е Свилоза с ръст в цената на акциите от 11,9% до 3,47 лв. На второ място е Централна кооперативна банка с поскъпване от 5,2% и Корадо - България с повишение от 3,4%.

Най-губещото дружество е Топливо със спад от 13,6% до 4,12 лв. На второ място от страната на губещите е Монбат с понижение от 2,8% до 10,84 лв., а трети е Юрий Гагарин, което заличи 1% от цената на акциите си.

Съвсем скоро българският фондов пазар може да разполага с лесен начин за търгуване и с чужди акции, защото Българската фондова борса (БФБ – София) създава нов борсов пазар BSE International, предназначен за емисии чуждестранни финансови инструменти, допуснати вече до търговия на регулиран пазар на страна членка на ЕС.

Това обяви днес борсовият оператор, като от уведомлението стана ясно, че Комисията за финансов надзор (КФН) вече е издала одобрението за съответните промени в правилника за дейността на регулиран пазар.

Във фокуса на вниманието продължават да са междинните отчети на публичните дружества за първото тримесечие на годината. Своите индивидуални отчети във вторник представиха Софарма Трейдинг и Софарма имоти.

Търговецът на лекарства отчете 7% ръст на нетната печалба на индивидуална база през първите три месеца от годината, което се дължи основно на ръст в брутната печалба. От поканата за общото събрание на акционерите на 2
юни става ясно, че ще бъде гласувано предложения за разпределяне на 0,30 лв. брутен дивидент на една акция.

В същото време Софарма имоти отчете индивидуална печалба в размер на 1,684 млн. лв. към края на първото тримесечие, което представлява ръст от 2% на годишна база.

Вниманието привлече и супер печалбата на Албена АД. Дружеството плати около 7,2 млн. лв. за вливането на Албена Инвест холдинг, а вече е получило печалба от 10,6 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още