IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсовите компании трябва да подадат заявление за LEI код до 30 ноември

Изискването идва в сила с обнародваните на 1 август промени в ЗППЦК

08:45 | 03.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Емитентите на ценни книжа са длъжни да разполагат с LEI код, за да бъдат допуснати до търговия на Българска фондова борса – София АД, става ясно от последните промени в Закона за публично предлагане на ценни книжа (ЗПЦЦК), обнародвани на 1 август 2017 г.

От БФБ са изпратили писмо до емитентите, с което ги уведомяват, че съгласно парграф 60 от ЗПЦЦК срокът за подаване на заявление за издаване на LEI код е 30 ноември 2017 г.

Според изискването в чл. 79б от ЗППЦК емитентът уведомява заместник-председателя на комисията и регулирания пазар, на който са допуснати до търговия ценните книжа, за своя идентификационен код в 7-дневен срок от издаването на съответния код.

Мярката ще засегне около 400-те емитенти на ценни книжа на БФБ-София.

От Централен депозитар АД уточниха за Investor.bg, че те са подали документи за оторизация да издават LEI кодове. И това ще направи Централен депозитар мястото, на което публичните дружества ще могат да получат своя код. Надеждата е ЦД да бъде оторизиран преди 30 ноември 2017 г.

„Повече информация относно LEI кода, както и информация относно издаването на такъв, можете да намерите на интернет страницата на ROC – Regulatory Oversight Committee на адрес: https://www.leiroc.org. LEI код се издава от т. нар. Местна оперативна единица - "Local Operating Unit" (LOU), която е част от глобалната система на LEI. Издаването на LEI код може да бъде извършено от всяка една LOU в границите на ЕС. Централен депозитар АД е в процедура по оторизация като LOU на местно ниво, която все още не е приключила.“, информират от БФБ-София.

Промяната в ЗППЦК е на база еврорегулациите, част от т. нар. МИФИД2, които трябва да влязат в сила от 1 януари 2018 г., заявиха източници на Investor.bg. Изискване за LEI код ще има и за инвестиционните посредници и техните брокери. Разговорите с клиентите ще трябва да се записват.

Свързани компании:

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още