IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Български взаимен фонд отново оглави класация на фондовете в региона на ЦИЕ

За 12 месеца ЕЛАНА Балансиран EUR Фонд постигна доходност от 3,75%, с което показа най-добър резултат сред конкурентите

15:07 | 31.08.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Български взаимен фонд отново оглави класация на фондовете в региона на ЦИЕ

ЕЛАНА Балансиран EUR Фонд оглави за втори път годишната класация на фондовете, инвестиращи в региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) и бившите съветски републики, подготвяна всяка година от списание Business New Europe Intellinews в специален доклад за индустрията, съобщават от ЕЛАНА Фонд Мениджмънт.

Предишното признание за постиженията на фонда е от 2013 г., когато бе обявен за BNE Best Balanced Fund 2013, припомнят от управляващото дружество.

Данните за класацията се изчисляват от юни 2014 до юни 2015 г., като доходността за този период, с която ЕЛАНА Балансиран EUR Фонд показа най-добър резултат в категорията на фондове с балансиран рисков профил, е 3,75%.

Докладът за индустрията отбелязва, че турбуленцията на финансовите пазари в последните 12 месеца е поставила под изпитание инвестициите в ЦИЕ, най-вече поради кризата с Русия и Украйна, както и с последвалите санкции.

Ивайло Пенев, ръководител „Управление на активи“ в ЕЛАНА Фонд Мениджмънт, посочва в интервю за списанието по повод обявения приз, че към всеобщата пазарна динамика в България се добави и кризата с Корпоративна търговска банка, както и през 2015 г. притесненията около Гърция.

В класацията на сп. Business New Europe Intellinews участват фондове на JP Morgan, Aberdeen Asset Management, Franklin Templeton Investments, Swedbank, Raiffeisen Capital Management, Erste Asset Management, Pioneer Investments и други.

ЕЛАНА Балансиран EUR Фонд е създаден почти преди 10 години – през декември 2005 г. Активите му се инвестират в нискорискови инструменти и в български, и чуждестранни акции.

Към 31 юли 2015 г. фондът има активи на стойност 9,5 млн. лв. Средната доходност на годишна база за периода на съществуването му е 5%, като се има предвид, че почти половината от него е белязан от най-голямата финансова криза в света. Фондът завърши 2014 г. с доходност от 14,29%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 34 rate down comment 8
Longin
преди 8 години
"има активи на стойност 9,5 млн. лв"...сериозна работа ! колкото заплатите на 2ма мениджъри на западен фонд
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още