IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цачев: Дивидентите ще останат решаващ фактор за инвеститорите в български акции

През 2016 г. инвеститорите на Българска фондова борса получиха над 150 млн. лева от дивиденти

20:35 | 14.03.17 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Дивидентите и растящият SOFIX са фактор за привличане на нови инвеститори в български акции.

„Дивидентите ще останат решаващ фактор за инвеститорите в български акции. Редовният годишен доход е допълнителен плюс към потенциала да се направят печалби от растящия български пазар“, отбелязва Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в ЕЛАНА Трейдинг, в годишните прогнози на инвестиционния посредник.

През 2016 г.инвеститорите на Българска фондова борса получиха от дивиденти над 150 млн. лева.

С всяка година се увеличават компаниите, разпределящи дивиденти, като за 2016 г. над 150 млн. лв. са раздадени на инвеститорите от печалбите им, а средният доход от дивиденти на акция е бил 4%. За последните 5 години средногодишният доход от дивидент е близо 5% на база статистиката от топ 20 на дивидентните компании, изчислява Цачев. 

„Движението на парите от банките към борсата ще продължи, като появяващата се инфлация по-късно през годината ще съдейства за ускоряване на растежа на фондовия пазар“,  коментира Цачев.

Промени на българския капиталов пазар 2016 - 2017 г.

През 2016 г. беше създаден Съвет за развитие на капиталовия пазар, който обединява институциите и браншовите организации в инвестиционната общност и очерта необходимите мерки за превръщането на пазара в реален източник за финансиране на българската икономика.

През март 2017 г. Комисията за финансов надзор (КФН) прие на първо гласуване проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за публичното предлагане на ценни книжа (ЗППЦК), в който са заложени промените, които да доведат до коригиране на пречки за развитието на сектора, както и за улесняване на достъпа до него от малък и среден бизнес. През 2017 г. се очаква въвеждането на сегмент за малките и средни предприятия на БФБ-София с облекчени условия, както и възможност за търговия с държавни ценни книжа.

За първи път развитието на капиталовия пазар се появява и в предизборни икономически платформи на партии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:08 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Isabella Oronova
преди 7 години
Във връзка с това кои компании и какви дивиденти са давали - вижте преглед на топ 20 по дивидентна доходност за последните 5 години: http://***.elana.net/ckfinder/userfiles/files/pdf/2017/ELANATrading/BFB/2016-12-31-BFB-dividentni-akcii.pdf
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
StraightForward
преди 7 години
Ами КАПИТАЛИЗАЦИЯТА НА БОРСАТА Е 5 МРЛД.ЛВ А ДИВИДЕНТИТЕ 150 МЛН.ЛВ КАК Е !!! ТО ГОЛЯМА ПАРА Е ТОВА НЯМА СПОР, А ТОВА, ЧЕ НЯМАТЕ ВЪОБЩЕ КАПИТАЛОВ ПАЗАР Е ОЩЕ ПО СМЕШНО, КАКВИ ДИВИДЕНТИ, КАКВИ ГЛУПОСТИ!!! ЗАТОВА ИМА ИНВЕСТИРАЩИ В ТАЗИ ПАРАЗИТНА БОРСА!!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
конан
преди 7 години
Това не е вярно, има много компании на Българска Фондова борса където дивидента е повече от 5 % плюс ръста на капиталовата печалбалТи си свери часовникал
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още