IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Денят на политическите обещания приключи със смесени чувства на БФБ

Индексите не успяха да намерят единна посока

18:54 | 04.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Търговията на Българската фондова борса (БФБ – София) приключи разнопосочно в четвъртък- в деня, когато новото правителство даде заявка да подкрепя и стимулира развитието на капиталовия пазар в страната.

Основният индекс на борсата SOFIX не успя да запише повишение, като след дълго колебание затвори на най-ниското си ниво за деня от 663,54 пункта след спад от 0,18%. По-широкият BGBX40 също се понижи, като отписа 0,11% от стойността си до 131,71 пункта. Секторният BGREIT нарасна с 0,39% до 109,66 пункта, а равнопретегленият BGTR30 прибави 0,09% до 522,58 пункта.

Оборотът на регулиран пазар възлезе на 1,014 млн. лв. след 343 сделки. Губещите компании имаха превес, като общо 20 дружества понижиха цената на акциите си спрямо 13, при които имаше повишение. Книжата на други 15 компании останаха без промяна.

Най-печелившата компания в четвртък е ХипоКредит АД с ръст в цената на акциите от 2,6%. На второ място е Централна кооперативна банка с повишение от 1,8%, а Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ е на трето място с ръст от 0,9%.
Най-голям спад в цената записа Неохим, чиито акции поевтиняха с 3,7% до 63 лв. Софарма Трейдинг и Софарма са на второ и трето място сред губещите с понижения в цената съответно от 2,45% и 1,2%.

Въпреки това фармацевтичната компания е лидер по оборот с 225 хил. лв. На второ място по изтъргуван обем е Св. Св. Константин и Елена Холдинг АД с 200 хил. лв., а трета е Агрия Груп Холдинг със 131,3 хил. лв.

Независимо от смесената търговия денят е добър за пазара, защото новите управляващи дадоха заявка, че ще работят за неговото развитие.

От парламентарната трибуна лидерът на ГЕРБ изложи основните приоритети в управленската програма на новото правителство, като открои значението на работещия капиталов пазар за икономиката.

Борисов даде обещание кабинетът му да се бори със сивата икономика, контрабандата, да работи за устойчивото нарастване на доходите и развитието на капиталовия пазар като основа за ръст в икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:49 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още