IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еуфорията от влизането на Бореалис в Неохим се изпарява

Торовият завод отчита загуба от 12,3 млн. лв. за деветмесечието спрямо печалба от 4 млн. лв. преди година

13:32 | 29.10.14 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Еуфорията от влизането на Бореалис в Неохим се изпарява

Понякога ентусиазмът на купувачите се оказва грешка. Поне към днешна дата, като такава може да определим еуфорията на борсовите участници от придобиването на дял в Неохим АД от страна на Бореалис в края на 2013 г.

Новината предизвика поскъпване от 25% в края на миналата година - от 37 лв. до 49,3 лв. за акция. През април 2014 г. беше достигната и рекордната за последните години цена от 62,7 лв. Последната сделка обаче вече е при значително по-ниската цена от 40,5 лв., а най-добрата оферта купува е с цена от 39,001 лв.

Бореалис е световен лидер в производството и дистрибуцията на торове, като инвестира в Неохим АД чрез базираната във Виена химическа компания Бореалис и бахрейнската Фърст Енерджи Банк (FEB).

Двете компании са формирали съвместно предприятие у нас под името Феборан АД, което на 21 декември е закупило 20,3% от акциите на Неохим. Делът е сравнително голям за Неохим АД, което няма мажоритарен собственик.

Къде е обаче ефектът от влизането на Бореалис. Към момента такъв няма, се оказва 10 месеца по-късно.

Днес бе публикуван отчетът на Неохим АД към 30 септември 2014 г. и вместо печалба от 4 млн. лв., каквато бе тя за същия период на миналата година, има загуба от 12,3 млн. лв. При това предстои четвъртото тримесечие на годината, което традиционно е лошо за сектора, тъй като изкуствените торове се ползват в земеделието основно през февруари, март и април. През четвъртото тримесечие на 2013 г. например димитровградския завод отчете 3,65 млн. лв. загуба.

Приходите от продажби намаляват с 16% на годишна база до 163 млн. лв. за януари-септември 2014 г., показва отчетът на торовия завод.

Основната суровина на завода е природният газ, а основните купувачи са зърнопроизводителите.

След натрупаната загуба собственият капитал на Неохим АД намалява до 84,2 млн. лв. към 30 септември 2014 г., което е по-малко от текущата пазарна капитализация от 107,5 млн. лв. при цената от 40,5 лв. за акция. Повишението в цената на акциите за последните 12 месеца е 3,85%.

Неохим АД също така има и паритет между текущите пасиви и текущите активи (по 73 млн. лв.). Нетекущите пасиви обаче нарастват със 7,7 млн. лв. от началото на годината до 28,3 млн. лв. към 30 септември 2014 г. след нетно увеличение на кредитите от банки и небанкови финансови институции със 7,7 млн. лв. до 24,8 млн. лв. към края на деветмесечието.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Свързани компании:

Неохим АД(NEOH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 0
popo323
преди 9 години
Е нищо де, случва се , не може непрекъснато да печелите безумни печалби на нашата борса . Понякога чужд инвеститор може да купи конкурентно предприятие за да го постепенно фалира и погълне . Не всеки обича конкуренцията . Но пък хубавото е , че не върви да го съсипе изведнъж , ще става постепенно , с непрекъснато понижаващи се цени на акциите и все по лоши финансови резултати . Истинският чужд инвеститор ще го познаете по едно нещо , след като купи той веднага влага допълнителни пари за модернизации и развитие на пазара , фалшивият гледа какво може да изкара на момента , дори с цената на обезценки и намаляване на активите . А познайте този от кой тип е ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още