IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Expat SOFIX ETF губи претенцията за ликвидна позиция

Ден без сделка и спред от близо 3% характеризираха последните борсови сесии

08:36 | 29.12.16 г. 6
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Борсово търгуваният индексен фонд върху SOFIX Expat SOFIX ETF имаше заявка да стане една от ликвидните позиции на БФБ-София, когато стартира дейността си в края на септември 2016 г.

В последната седмица може да се твърди обаче, че това далеч не е така. Трейс груп холд АД е с най-ниския оборот сред компаниите от SOFIX с едва 4 798 лв. оборот, а номер 1 е Химимпорт с 10 млн. лв. Expat SOFIX ETF е с едва 4 505,4 лв. в последната седмица и би бил на последно място сред компаниите от SOFIX. А сред всички емисии с акции би се наредил... на 56-то място.

На 27 декември 2016 г. станахме свидетели на първата търговска сесия от 27 септември 2016 г. насам, в която нямаше нито една сделка с ETF-а. А на 28 декември 2016 г. оборотът с него бе за... едва 112,4 лв.

Но и това не е всичко - в допълнение Expat SOFIX ETF загуби и тесния си спред, който в началото на борсовата търговия беше около 0,8%. На 28 декември 2016 г. в 11:44 ч. спредът му достигна 2,58% при цена "купува" от 1,094 лв. и "продава" от 1,123 лв. В края на вчерашната търговска сесия спредът беше 1,96%.

Определението за ликвидност е възможността да се разделиш с определен актив в определен срок на определена цена (спред). От посочените по-горе данни обаче е видно, че ликвидността при Expat SOFIX ETF намалява. 

Слабата ликвидност бе предшествана от тегления от фонда на 14 и 15 декември 2016 г.

За сравнение, оборотът с Expat SOFIX ETF за последните 3 месеца възлиза на 3 млн. лв., което би му отредило 6-то място сред компаниите от SOFIX, наравно с Албена АД.

В някои дни Expat SOFIX ETF изпреварваше по оборот и/или брой сделки всички компании от SOFIX.

Те обаче вече го бият и по спред, например при Химимпорт АД в края на търговската сесия на 28 декември 2016 г. той е 1,689 лв. за "купува" на 1,692 лв."продава" или едва 0,18% (десет пъти по-малко от Expat SOFIX ETF). При Софарма АД спредът в края на сесията е бил 2,955 лв. на 2,98 лв. или 0,84%, при Адванс Терафонд АДСИЦ - 1,33%, при Албена АД - 1,57%. При това става дума за компании без маркет-мейкър, докато Expat SOFIX ETF може да се похвали с трима. И става дума за спреда при крайните оферти "купува" и "продава", които обикновено са доста малки като обем. Спредът в дълбочина става още по-голям.

Спредът пък е основният разход при покупка на ценни книжа, често в пъти по-голям от борсовата комисиона, която за инвеститорите на БФБ-София е между 0,25% и 1%. Често спредът е толкова голям, че отказва даден инвеститор да купи/продаде акции. Дали това ще се случи и при инвеститорите в ETF-a предстои да видим... 

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. 

 

Свързани компании:

БТФ Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF(BGX)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:16 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
redcretin
преди 7 години
Хляб има, салам няма хахахаха! Отдавна свърши, с МЕКОМ :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
LuckyYou
преди 7 години
Спокойно, не се притеснявайте. Когато започне да репликира на 100% минус разходите за управление, тогава ще има много, много нови инвеститори! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
Black and white cat-
преди 7 години
бум бум
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
melon
преди 7 години
Според мен ще има още доста хляб в ЕТФ-а
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
abdul
преди 7 години
купона с този ETF приключи преди да е започнал..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Спящият бик
преди 7 години
М-даа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още