IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Такев: Догодина ще видим още технологични IPO-та на БФБ

Сирма доказа, че независимо от всичко капиталовият пазар е реална възможност за набиране на финансиране, смята изпълнителния директор на БФБ–София

11:52 | 31.12.15 г. 3
<p>
	<em>Иван Такев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Иван Такев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Според изпълнителния директор на БФБ–София Иван Такев технологичният разработчик  Сирма Груп Холдинг АД няма да е последната IT компания, която ще се реши да стъпи на борсата. „Ще видим и други технологични IPO-та на борсата през следващата година“, отбеляза Такев  в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

“Сирма доказа, че независимо от всичко капиталовият пазар е реална възможност за набиране на финансиране. Естествено, по-трудно е отколкото преди 5-6 години, но това е напълно нормално предвид текущата ситуация. Механизмът обаче работи и Сирма ясно го доказа“, каза Иван Такев.

Припомняме, че през февруари Сирма Груп Холдинг АД, която има над 24-годишна история и е една от най-големите софтуерни групи в Югоизточна Европа, обяви, че подготвя IPO, с което  да набере между 19,2 млн. и 26,4 млн. лв. След като Комисията по финансов надзор (КФН) одобри проспекта за първичното публично предлагане на най-голямата българска IT компания, през август бе обявена и началната му дата - 16 септемвриСирма Груп Холдинг регистрира 4,45 млн. лв. оборот за един час търговия. В следващите седмици книжата й се търгуваха над, около и под емисионната цена от 1,2 лв.

2015 г. беше една от най-лошите години за борсата в последното десетилетие, обобщи още Такев. По думите му последните 12 месеца са били белязани от ниска ликвидност и обкръжаваща среда, която „няма как да влияе добре на инвеститорското доверие“.

Припомняме, че водещият индекс на Българската фондова борса (БФБ) SOFIX записа първи годишен спад от 2011 г. насам. Борсовият измерител се понижи с 11,7% през 2015 г., въпреки че през декември се покачи с 5,82%. Месечният ръст намали годишната загуба, след като до 10 декември, когато SOFIX достигна най-ниската си точка за годината, регистрира понижение от 16,6% от януари. Широкият BGBX40, който претърпя промяна на старта на 2014 г., се понижи с 11,3% през 2015 г. Индексът на дружествата със специална инвестиционна цел BGREIT изпраща 2015 г. с най-малък спад – от 1,74%. Годишното понижение е първото за индекса от 2010 г. насам. По-широкият и с равни тегла BGTR30 записва спад от 5,8% през 2015 г. Той е първият от 2012 г., когато бенчмаркът се смъкна с 2,5%.  

Вижте повече във видеоматериала!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Cameron+
преди 8 години
Ще е добре да наблюдаваме успехът на Сирма, както и на други български компании на борсата, предвид данните от миналата година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
CorruptedMarket
преди 8 години
И е същото време Смарт Органик не излезе на пазара?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още