IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизъм цареше на БФБ през седмицата

Борсово търгуваният фонд обаче отсъстваше от активната търговия през последните дни, коментира Благовест Крачев от Karoll

18:22 | 02.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Oптимизъм. Тази дума може да опише накратко изминалата седмица на Българската фондова борса.

„Търговията през седмицата беше активна, а цените при много от ликвидните позиции се повишиха за радост на инвеститорите“, коментира пред Investor.bg Благовест Крачев, брокер в инвестиционния посредник Karoll.

По думите му акцентът през изминалите дни падна върху акции като ЦКБ, ЧЕЗ Разпределение, Химимпорт, Албена, Софарма.

„Безспорно фокусът беше насочен и към акциите на Алтерко, които дебютираха на БФБ с ръст от над 25% спрямо емисионната им цена от преди един месец“, отбеляза Крачев, който е брокер в инвестиционния посредник, обслужващ емисията.

Според него постигнатите от компанията резултати за деветмесечието надхвърлиха очакванията на инвеститорите и това помогна на дружеството да привлече нови акционери само в рамките на първите два дни от търговията с акциите му.

„Цялостно на БФБ цари оптимизъм. Активните участници са главно местни индивидуални инвеститори. На пазара влязоха немалко нови пари, главно от участници, които вече са били на пазара и са запознати с него“, коментира Крачев.

Според него това, което в момента липсва на БФБ, е да привлече чуждестранни капитали и малко по-голяма активност на местните институционални инвеститори. Въпреки това по думите му те също се търгуваха сравнително честно през изминалите месеци.

„Борсово търгуваният фонд, който беше силен двигател за ръстовете през изминалия месец, отсъстваше от активната търговия през седмицата“, отбеляза още той.

В петък всички индекси на Българската фондова борса приключиха на зелена територия, като SOFIX прибави 0,07% до 563,82 пункта. За седмицата индексът на най-ликвидните компании нарасна с 1,53%.

Източник: Investor.bg

По-широкият BGBX40 нарасна с 0,17% до 106,78 пункта, а секторният BGREIT се покачи с 0,06% до 103,62 пункта. С най-много през деня нарасна BGTR30, като прибави 0,41% до 441,89 пункта.

Оборотът на регулиран пазар в петък възлезе на 1,462 млн. лв. след 404 сделки.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Лидер по изтъргуван обем е Тексим Банк АД
със 740,5 хил. лв. На второ място е ТБ Централна кооперативна банка АД – със 156,6 хил. лв., следвана от Софарма Трейдинг АД с 64 хил. лв.

С най-много поскъпнаха акциите на Тодоров АД, като цената на акциите нарасна с 23,5% до 0,24 лв. На второ място по ръст е Тексим Банк – с 11,1% до 2,50 лв., а на трета позиция е новото дружество на БФБ Алтерко АД, чиито акции поскъпнаха с 8,7% до 1,85 лв.

Най-губещата компания за деня е СИИ Имоти АДСИЦ със спад в цената от 17,8% до 1,25 лв. На второ място е Еврохолд България с понижение от 5,3% до 0,70 лв., а трети е Унифарм, чиито книжа поевтиняха с 2,4% до 4,10 лв.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Като цяло за седмицата най-печелившата компания от SOFIX е ТБ Централна кооперативна банка АД с ръст в цената на акциите от 10,76%. Втори е Химимпорт с покачване от 5,33%, следван от Монбат, чиито акции добавиха в последните пет сесии 5,32% към цената си.

Сред губещите са Индустриален Холдинг България АД със седмичен спад в цената на книжата от 8,83%, Индустриален Капитал Холдинг АД – с понижение от 5,11% и Трейс Груп Холд АД със спад от 2,91%.

Най-висок оборот през седмицата постигна Химимпорт – 760,4 хил. лв.

Свързани компании:

Тексим Банк АД(TXIM)

Химимпорт АД(CHIM)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още